RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IT-kavalkaden 2003

Sist oppdatert:
Spam ble utropt til folkefiende nummer 1,64-bits prosessorer ble allemannseie og trådløse nettverk tok av. Her er hendelsene som preget IT-året 2003.

Etter tre år med berg og dalbane-tur falt IT-verdenen litt til ro i 2003. Året ble et pusterom fra kjempefusjoner, monopolsøksmål og historiske regnskapsskandaler.

Ikke for det, alle kunne ikke puste ut. IT-administratorer og private brukere ble innvadert av ormer og virus, politikerne prøvde å få kontroll med søppel-e-post og outsourcing og hjemmebrukerne ble oversvømte av nye produkter.

Her er oppsummeringen av 2003:

64-bits prosessorer er blitt allemannseie
Selv om billig 64-bits prosessorkraft ikke er blitt like vanlig som trådløse nettverk, tok teknologien et stort steg nærmere massemarkedet i 2003.

AMD lanserte sin Opteron-brikke, og Athlon 64-prosessoren, og stod med det opp mot prosessorverdenens Goliat, Intel.

Selv om brukerne må vente på mange applikasjoner som for eksempel 64-bits versjonen av Windows, åpnet 2003 muligheten for vanlige brukere til å dra nytte av raskere videokoding, bedre ytelse på komplekse applikasjoner og et rikere spillmiljø.

Var det noen som sa Monty Python? Spam, spam....
Etter hvert som teknologien er blitt en del av hverdagslivet, blir den også en del av den juridiske - og politiske - verdenen.

I 2003 skapte søppel-e-post, eller spam, hodebry for politikere over hele verden.

I et forsøk på å stoppe utsendelsen av søppelpost har EU-parlamentet - etter en del fram og tilbake - blitt enige om å forby spam, cookies, ubestilt reklamepost og automatisk nedlastede informasjonsfiler, om ikke mottakeren i forveien har sagt ja.

I Norge har Markedsføringslovens § 2b fastslår blant annet at det er forbudt for næringsdrivende å rette markedsføringshenvendelser via e-post og SMS til forbruker uten at det er innhentet et samtykke på forhånd.

Det gjenstår fortsatt det lille spørsmålet hvordan man skal finne og straffe utsenderne av søppelpost, så foreløpig er nok den beste beskyttelsen mot spam et godt filter.

Nettet infiseres av ormer
Året hadde akkurat startet da Slammer traff nettet med full kraft, og viste seg å være den raskeste ormen noensinne.

Internettbrukere over hele verden fikk en ublid påminnelse om at sikkerhetsproblemene på langt nær ikke er løst.

De gode nyhetene er at de fleste organisasjonene som ble angrepet, menet at rask reaksjon og ny sikkerhetsteknologi forhindret større driftsavbrudd. De dårlige nyhetene er at sikkerhetshull i populær programvare også i framtiden kommer til å utnyttes av ondsinnede hackere og skape trøbbel for vanlige brukere.

Se også De verste virusene i 2003 her.

Den trådløse revolusjonen
Selv om trådløse aksesspunkter begynte å sprette opp som paddehatter allerede i fjor, var det ikke før i 2003 at du kunne finne et hotspot, eller en IP-sone, hvor som helst i de store byene rundt om i verden.

Her hjemme har aktører som Statoil vært lengst framme i utbyggingen av begrensede, trådløse nett, og mange kafeer har følgt på. Du vet at en trend har brutt fram når du kan nippe til latten din og samtidig koble deg trådløst på internett.

Intels Centrino-brikke, skreddersydd for mobile enheter, hjalp til å fyre under interessen for trådløse løsninger. i mellomtiden vil nye spesifikasjoner som 802.11g og smarte antenner øke rekkevidden og signalstyrken på IP-sonene i framtiden.

Konsumenten er framtiden
Den mye omtalte konvergensen mellom konsumentelektronikk, kommunikasjon og PC-teknologi har vært pratet om i årevis.

2003 ble året hvor den langsomme sammensmeltingen har begynt å bære frukter. Teknologiselskaper har begynt å lage TVer, musikkspillere og hånholdte dingser.

2003 ble en ny epoke for mange tradisjonelle PC-produsenter. Dell begynte å tilby LCD-TVer, HP kom med digitale kameraer og Gateway kjørte hardt på konsumentprodukter som plasma-TV og MP3-spillere.

Linux-båten lekker
Akkurat da ting så ut til å gå så bra for Linux verden over, fikk tilhengerne av åpen kildekode kaldt vann nedover ryggen. SCO-gruppen tok ut søksmål mot IBM i mars, og anklaget store blå for å ha gitt proprietær unix-kode til Linux-miljøet.

Søksmålet er ennå ikke avklart, men det skal nok mer enn et lite hull i skroget til for å stoppe Linux-skuten nå som den endelig har fått opp fart.

Nå gjenstår det bare å se hvor 2004 vil bringe IT-industrien

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere