*Nettavisen* Nyheter.

IT-nerdenes hevn

IT-bransjen har ligget nede med brukket rygg de siste to årene. Nå er alt i ferd med å snu, noe som tydelig vises i nerdenes mekka – IT-messen CeBIT.

Årets messe er den 15. i rekken, og 27 haller fordelt på 500.000 kvadratmeter er fylt opp av det siste innen IT og teknologi. Teknologimessen arrangeres hvert år i Hannover i Tyskland.

Her er noen av de kuleste nyhetene fra CeBIT så langt.

Lekker mini-PC
Såkalte «barebone»-PC'er er blitt mektig populære den siste tiden, både fordi de er små, lekre og stillegående.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men hittil har det mest vært PC-interesserte som har kjøpt dem, fordi - som navnet antyder - du må sette inn minne, harddisk og det meste av røkla selv.

Det tar Shuttle nå hensyn til, og lanserer sin design-PC fullt konfigurert. Disse små PC'ene minner mer om avansert hi-fi-utstyr enn den stygge, grå boksen som lenge var synonymt med en PC.

Shuttle XPC Zen PC måler bare 17 x 19 x 28 cm, og kan konfigureres med et TV-kort slik at du kan bruke den som en såkalt mediesenter PC.

Ekspertene spår nemlig at PC'en nå vil overta stua ettersom både video, musikk, bilder og TV-sendinger blir digitale.

I dag har de fleste et vanlig, analogt stereoanlegg og en vanlig TV. Anlegget i stua er ikke koblet til et hjemmenettverk, det leser kun noen få medier og det forstår kun noen få formater.

Bruker du PC'en som mediesenter får du et TV-aktig brukergrensesnitt og basisfunksjoner som DVD-avspilling, programguide, digital videoopptaker og musikk- bilde- og videoarkiv.

Tøff utendørstelefon
Er du lei av mobiltelefoner som ikke engang tåler klamme hender, langt mindre en tur på fjellet i regnvær?

Klikk på bildet for å forstørre.

På CeBIT-messen lanserte Siemens mobile i dag utendørsmodellen M65. Telefonen er designet i en miks av gummi mot metall som gjør telefonen mer motstandsdyktig mot vannsprut, støt og støv.

Det betyr likevel ikke at du går glipp av kule funksjoner. M65 støtter bilde- og videomeldinger, den har innebygget kamera og stor 2,1 tommers skjerm.

Er du på tur i mørket kan en monterbar blits lyser opp dårlige lysforhold, og var ikke turen noe å skryte av, kan du etterpå redigere inn spesialeffekter i bildene.

Med tilleggsutstyret Bike-o-Meter - en telefonholder og avansert sykkelcomputer - gjør M65 til en fet sykkelmobil.

Plassert midt på styret viser den ikke bare standard sykkelinformasjon, men du kan også lagre nye ruter underveis eller følge forhåndsdefinerte turer som vises på telefondisplayet.

Liten boks, stor plass
Creative og Microsoft presenterer Creative Zen Portable Media Center for det europeiske markedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her har du MP3-spiller, videospiller, opptaksmulighet for TV, favorittfilmene dine og digitale bilder samlet i én liten boks du kan ta med deg hvor som helst.

Boksen er mindre enn et postkort, og kan lagre opp til 80 timer video, 5.000 sanger og 50.000 digitale bilder, som kan vises i stillbilde eller bevegelig format på den store LCD-skjermen. Når modellen settes i produksjon, skal Creative ha doblet denne kapasiteten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.