RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italia nasjonaliserer Europas største stålfabrikk

Stålfabrikken Ilva i Puglia-regionen sør i Italia har 14.000 ansatte. Den har gått med tap, og offentlig innblanding er nødvendig for å redde den, ifølge Italias statsminister Matteo Renzi.
Stålfabrikken Ilva i Puglia-regionen sør i Italia har 14.000 ansatte. Den har gått med tap, og offentlig innblanding er nødvendig for å redde den, ifølge Italias statsminister Matteo Renzi. Foto: Riccardo De Luca (NTB/Scapix)
Sist oppdatert:
Den italienske stålfabrikken Ilva, som er en av de mest forurensende i Europa, blir midlertidig nasjonalisert.

Fabrikken ligger i Taranto i Puglia-regionen sør i Italia og har hele 14.000 ansatte. Den har gått med tap, og offentlig innblanding er nødvendig for å redde den, ifølge Italias statsminister Matteo Renzi. Han mener en snuoperasjon kommer til å ta mellom 18 og 36 måneder. Etter den tid er planen å selge den.

Fabrikken har vært under administrasjon det siste året, etter at eiergruppen Riva ble anklaget for å ha latt være å gjøre noe med farlige utslipp fra fabrikken. Riva-familien har varslet at de vil bringe alle forsøk på å nasjonalisere fabrikken inn for retten.

Ilva har vært Europas største stålprodusent, men mangelen på oppgradering av det 50 år gamle anlegget har gjort fabrikken til en miljøbombe. Eiergruppen Riva anklages for å ha påført naboene kreft og kroniske sykdommer gjennom utslipp. Ifølge en fersk rapport offentliggjort tirsdag er fabrikken blant de 30 mest forurensende i Europa.

Det ble onsdag klart at den italienske regjering bevilger 30 millioner euro til Puglia-regionen som skal blant annet skal brukes til et kreftfond for barn.

– God jul til Tarantos innbyggere, en by som har blitt oversett og ydmyket. Det er vår oppgave å rette på feil som er gjort, sier statsminister Renzi. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere