RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italia spises opp

Sist oppdatert:
Om ikke selve moderlandet krymper, så gjør i hvert fall den lille versjonen i New York det.

(New York/SIDE2): «Little Italy», eller «Lille Italia» på norsk, er bydelen som i forrige århundret var tilholdstedet for italienske immigranter og deres etterfølgere i New York. Stedet er for oss nordmenn kanskje mest kjent gjennom mafiafilmer, og det var blant annet i disse gatene historien i den andre «Gudfaren»-filmen var hentet fra.

Hvis du som film- og/eller italiensk interessert skulle få lyst til å besøke bydelen i dag, vil nok skuffelsen være stor. Området er nå nærmest spist opp av «Chinatown» fra alle kanter, og bydelen burde kanskje i dag få kallenavnet «To gater Italia».

For det er nærmest det som er igjen av det som en gang var et lite stykke Italia; gatene Mulberry- og Grand Street. Spør du i tillegg en ekte italiener vil han nok benekte at de resterende to gatene har noe med moderlandet å gjøre.

Les også: Slik blir Little Italy i Gudfaren

New Yorks italienske befolkning har sviktet den tidligere så viktige bydelen, til fordel for forstedene Staten Island og New Jersey, og i dag er det bare ca. 5000 italienere igjen i Little Italy.

Men selv om bydelen smuldrer opp, og Chinatown spiser seg mer og mer innpå, er det fortsatt glimt av gammel storhetstid en sjelden gang i det italienske kvartalet. Først og fremst under høytider, som den ti dager lange San Gennaro festen i september, er det liv og glimt av Italia i «Lille Italia».

Da fylles gatene opp av boder som selger pizza, sjokolade og kaker, i tillegg til at restaurantene flytter bordene sine ut i gaten.

Les mer om festen her

Det store eplet, New York, kan fortsatt skryte av tittelen som byen som har alt. Men om ingen stopper utviklingen som skjer «downtown» på Manhattan, så kan New York fort komme til å bli husket som byen Italia forlot.

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere