RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italias nye statsminister lover store forandringer

Sist oppdatert:
Roma (NTB-AFP): Italias statsminister Matteo Renzi tok til orde for «radikale og umiddelbare forandringer» i Italia da han redegjorde om det nye regjeringsprogrammet i nasjonalforsamlingen.

Det var en energisk fersk statsminister som mandag holdt tale i nasjonalforsamlingen, men selv om han trakk opp lange politiske linjer, var han heller ordknapp om detaljene.

Renzi sa det ikke finnes noen unnskyldning for at Italia ikke har klart å håndtere den økonomiske krisen som har rammet landet de siste årene. I talen, som han stort sett holdt uten å lese fra manus, sa han at «Italia skal bli mulighetenes land».

Tar ansvar

– Dersom vi ikke klarer å takle utfordringene, er det helt og holdent min feil. Ingen har alibier lenger, sa 39-åringen, som er Italias yngste statsminister noensinne.

– Nå har vi et mulighetenes Italia, et Italia for grunnleggende forandringer, sa han og understreket at det nå er viktig å få gjennomført reformer i «et vanstelt land knuget av engstelse».

Renzi overtok regjeringsmakten etter at forgjengeren Enrico Letta måtte gi opp og gå av etter å ha mislyktes i å få fart på økonomien. Den nye statsministeren gjentok i talen planene om raskt å få til endringer i skattesystemet, arbeidsmarkedet og i offentlig administrasjon.

Han lover også å gå gjennom velferdsordningene, få innført garantifond for småbedrifter og reformere rettssystemet.

Tillitsvotering

Mandag kveld skulle overhuset i nasjonalforsamlingen stemme over et tillitsvotum for Renzis nye regjering.

Avstemningen vil bli en viktig test for hvor store evner Renzi har til å samle de stridende fraksjonene i den italienske nasjonalforsamlingen og sikre et solid flertall. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere