RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italias regjering erkjenner valgnederlag - Berlusconi på vei tilbake


Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi satser på comeback under søndagens valg, selv om han selv har forbud mot å lede en ny regjering fram til 2019. 
Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi satser på comeback under søndagens valg, selv om han selv har forbud mot å lede en ny regjering fram til 2019.  Foto: Angelo Carconi / Ansa via AP / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Berlusconis høyrekoalisjon har med all sannsynlighet vunnet valget i Italia.

- Dette er helt opplagt et klart nederlag for oss. Vi følger resultatene nøye og vil gjøre en evaluering i morgen tidlig, sier landbruksminister Maurizio Martina natt til mandag.

Valgdagsmålingen viser en oppslutning på under 20 prosent for partiet.

– Velgerne har uttrykt seg klart og tydelig. Populistene har vunnet, og Partito Democratico har tapt, skriver folkevalgt Andrea Marcucci på Facebook.

Valgdagsmålingene fra den statlige kringkasteren Rai viser en oppslutning på 35,5 prosent til høyrekoalisjonen: 15,8 prosent til Lega, 14,5 til Forza Italia. Ellers består koalisjonen av Fratelli d'Italia (Italias brødre), som alle er sterkt innvandringskritiske, samt det mer liberale sentrum-høyre-partiet Noi con l'Italia (Oss med Italia).

Landbruksminister Maurizio Martina på en pressekonferanse etter søndagens valg.

Femstjernersbevegelsen fikk hele 32,5 prosent.

Innvandring

Forza Italia er en del av den høyreorienterte koalisjonen, som ellers består av: Lega (tidligere Lega Nord), Fratelli d' Italia ( Italias brødre), som alle er sterkt innvandringskritiske, samt det mer liberale sentrum-høyre-partiet Noi con l' Italia (Oss med Italia).

Selv om Berlusconi ikke kan bli statsminister igjen på grunn av en dom for skatteunndragelse, er det liten tvil om at den aldrende mediemogulen og populisten er den som trekker i trådene i den høyreorienterte koalisjonen, som kan bli valgets vinner.

I forkant av valget har Italia vært preget av en sterk høyrevind. Hvordan man skal håndtere strømmen av migranter som kommer over Middelhavet fra Libya, har vært et sentralt spørsmål i valgkampen.

Berlusconi, som ofte går under kallenavnet «Il Cavaliere» (Ridderen), og hans sterkt innvandringskritiske parti Forza Italia, har i valgkampen lovet å utvise over 600.000 papirløse innvandrere.

Italia-kjenner tror på høyreregjering

- Den politiske situasjonen er uavklart, men en høyreregjering regnes som det mest sannsynlige utfallet, påpeker Anders Bergman, ekspert på italiensk politikk.

Han viser til at Berlusconis Forza Italia, Matteo Salvinis Ligaen og ytre høyrepartiet Italias brødre har snakket om regjeringssamarbeid flere ganger i valgkampen.

– Det interessante er at Ligaen har blitt det største partiet i koalisjonen, og det kommer da til å kunne stille store krav til Berlusconis parti med hensyn til ministerposter, sier Bergman.

Dersom partiene i alliansen får regjeringsmakt, spår Bergman lavere skatter og en langt strengere migrasjonspolitikk.

– Man kommer til å utvise en masse mennesker som har kommet til Italia, sier Bergman, som er svensk forfatter og ekspert på politisk ekstremisme i Italia.

– At det er det høyreekstreme Italia som har gått fram, er veldig urovekkende, sier Bergman.

Møtt av toppløs demonstrant

– Du har gått ut på dato, ropte en toppløs demonstrant da Silvio Berlusconi skulle avgi sin stemme i Milano. Men det er det mange italienere som er uenige i.

Italienerne gikk til valgurnene søndag, og blant dem var landets tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

81-åringen ble imidlertid møtt av en toppløs demonstrant fra feministgruppa Femen, som hoppet opp på et bord da Berlusconi skulle avgi sin stemme i hjembyen.

Eksstatsministeren måtte til slutt geleides ut fra valglokalet.

En toppløs kvinne forsøkte å distrahere Silvio Berlusconi da han avga sin stemme i Milano søndag.

Fakta: Silvio Berlusconi

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Silvio Berlusconi (født 29. september 1936 i Milano) er en italiensk politiker og forretningsmann. Han var Italias statsminister i tre perioder, fra 1994 til 1995, fra 2001 til 2006 og fra 2008 til 16. november 2011. Han er også majoritetseier i selskapene Mediaset og A.C. Milan. Berlusconi er den statsminister som har sittet lengst i etterkrigstidens Italia, og den tredje lengst sittende i hele Italias historie, etter Benito Mussolini og Giovanni Giolitti.
Kilde: Wikipedia.no

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere