Gå til sidens hovedinnhold

Italias tidligere statsminister Andreotti død

Roma (NTB-Reuters-DPA): Italias tidligere statsminister Giulio Andreotti er død, 94 år gammel, opplyser familien. Andreotti, som hadde vært innlagt på sykehus flere ganger den siste tiden, døde mandag i sitt hjem i Roma.

Andreotti tilhørte det nå oppløste partiet Kristeligdemokratene, som dominerte italiensk politikk i nærmere 50 år etter andre verdenskrig. Han var medlem av ikke mindre enn 33 italienske regjeringer og måtte forsvare seg mot anklager om samrøre med mafiaen.

I 1999 ble han anklaget for å ha gitt ordre om drap på en journalist, og han ble først frifunnet i 2004. I flere tiår spilte han en så sentral politisk rolle i italiensk politikk at regjeringsdannelser og store politiske reformer nesten var utenkelige uten hans medvirkning.

- Han tar mange hemmeligheter med seg i graven, sier tidligere sjefredaktør i avisen Il Manifesto ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Andreotti var svoren antikommunist, men arbeidet likevel for bedre forbindelser mellom Italia og det daværende Sovjetunionen.

Han var statsminister tre ganger, fra 1972 til 1973, fra 1976 til 1979 og fra 1989 til 1992. Han hadde også en rekke andre ministerposter, deriblant forsvarsminister, utenriksminister og innenriksminister, og ble utnevnt til senator på livstid i 1991. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien