RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italienere krever 60 milliarder av Statoil

Oslo (NTB): Statoil tar 50 prosent overpris for gass Italia er forpliktet til å kjøpe, ifølge oljeselskapet Eni. Nå krever italienerne ti milliarder dollar, eller 60 milliarder kroner, i erstatning.

- Vi har ikke noe alternativ til å starte en voldgiftssak mot Statoil, sa toppsjef Paolo Scaroni etter selskapets annenkvartalspresentasjon 1. august. Det er imidlertid først nå størrelsen på kravet er blitt kjent, skriver Dagens Næringsliv.

Årsaken til at Statoils salgspris angivelig ligger så høyt over markedsprisen, skal være at den langsiktige leveranseavtalen fra 1997 låser gassprisen til oljeprisen. Siden 1997 har gassprisen på det åpne markedet utviklet seg langt svakere enn oljeprisen. Både russiske Gazprom og algeriske Sonatrach skal ha senket sin gasspris i lignende diskusjoner med Eni, men Statoil har så langt avvist å jenke seg.

Statoil har ifølge Dagens Næringsliv ennå ikke informert markedet om priskonflikten med Eni.

- Jeg ønsker ikke kommentere på enkeltavtaler. På generell basis kan det sies at en voldgiftsprosess i denne sammenheng ikke er noe annet enn en nøytral parts vurdering av hva som er riktige betingelser gitt gjeldende markedsforhold, sier Statoil-talsmann Morten Eek til Dagens Næringsliv.

Han mener det er godt kjent i aksjemarkedet at det foregår diskusjoner om prisrevisjoner hvert tredje eller fjerde år i de langsiktige gasskontraktene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere