Intervjuene ble gjort kort tid før norske myndigheter erklærte krisesituasjon og innførte aggressive tiltak for å stanse virusspredningen.

De tre italienerne framstår som fattet og behersket, men er likevel sterkt preget av alvoret. De uttaler seg ikke som fagpersoner eller helseeksperter, men som privatpersoner.

Få de siste meldingene om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio

Italia har i skrivende stund 15.113 smittetilfeller - dødstallene er 1016.

Alle de tre italienerne har inntrykk av at det bare er et tidsspørsmål før Norge er i samme situasjon som Italia, dersom det ikke innføres massive strenge tiltak.

Patrizia Grandicelli jobber som kommunikasjonskonsulent i Roma:

- Hvordan er situasjonen for folk flest i Italia?

- I Italia er dette en stor knipe for folk flest. Alt skjedde så veldig fort. For to uker siden skjønte vi ikke hva som var i ferd med å skje. Vi trodde det bare var en vanlig influensa. Vanlige folk skjønte ikke hvor mye dette ville ramme samfunnet vårt, sier hun.

Les også: Italiensk intensivlege: - 40 prosent trenger sykehusbehandling

- Men unge folk respekterte ikke restriksjonene. Så folk bare fortsatte å gå ut, de fortsatte å holde møter, dra på diskotek og så videre. Så kom vi dithen at myndighetene iverksatte drastiske tiltak. Alt stenges – bortsett fra apoteker og matbutikker. Alle er hjemme. Jeg er sikker på at disse tiltakene vil være effektive mot epidemien, sier Grandicelli.

- Det som skjer er at du inntil et punkt er du trygg, men så er vi plutselig i en situasjon hvor alt er ute av kontroll.

- Ikke alle her i Italia tok det seriøst nok da skolene ble stengt. Foreldre tok med seg barna sine rundt omkring på kjøpesenter, på Ikea og andre steder, og oppførte seg som det var sommerferie. Det er galskap. Saken er at man må holde seg hjemme. Budskapet er at det holder ikke bare å stenge skolene, alt må stenges.

Les også: Nordmenn går bananas på butikkene: Med munnbind og hansker fyller de sekker med dopapir

Hun forteller at det er spesielt de eldre som er rammet verst av virusutbruddet i Italia.

- Men også unge folk er utsatte. De som er fra 35 år og oppover blir også rammet. Enkelte blir alvorlig syke og får pustebesvær. Men det er ikke nok kapasitet på sykehusene til å behandle alle som trenger intensivbehandling, sier hun.

Grandicelli sier at i likhet med Norge, så var det mange i Italia som ikke innså alvoret før det kanskje var litt for sent.

- Det var helt krise i starten da syke folk ikke ble hjemme, men gikk ut for å møte familie og venner. Mobiliteten til dette viruset er veldig høy. Man forventer at halve befolkningen blir smittet. Dødeligheten i Lombardia (Nord-Italia) er rundt 8,5 prosent. I hele Italia er det 6,5 prosent, sier hun.

- Det er veldig viktig at skoler og kontorer stenges umiddelbart. Denne sykdommen kan for enkelte være symptomfri i hele 15 dager. I løpet av disse dagene kan én person ramme alt fra fem til hundre personer, sier hun.

Les også: Innfører rasjonering på Paracet

- Må stenge alt umiddelbart

Det er ennå uklart i hvilken grad koronaviruset kan smitte i inkubasjonstiden.

- Myndighetene må stenge alt umiddelbart. Disse tiltakene kan kanskje framstå som for aggressive, men det er det eneste som kan stanse epidemien. Du kan ikke føle det, og du kan ikke se det, men det har allerede begynt å spre seg. Det er små tall i begynnelsen, men om noen uker vil dere bli sjokkerte over tallene.

- I Italia ser man for seg nå at det vil dø veldig mange mennesker. Dere i Norge må skyndte dere. De sier at viruset sprer seg med maksimum hastighet. Det er fakta. Det dobler antall smittede i løpet av hver 2,5 dager. Det er sjokkerende, sier hun.

- Dere i Norge må skyndte dere, og dra nytte av erfaringen fra Italia. Hvis dere stenger ned alt, er dere kanskje trygge. Dere har fortsatt lave tall. Dette er en apokalyptisk situasjon. Gatene her er helt tomme.

- Jeg tror ikke Frankrike og Storbritannia er trygge nå. Jeg tror det kan være for sent for dem. Men dere i Norge har kanskje fortsatt litt tid igjen. Jeg tror dere er akkurat i tide. Men dere må handle nå, sier Grandicelli.


- Press myndighetene

Alessandro Gilioli er visedirektøren for det landsdekkende magasinet L’Espresso. Han bor i Roma:

- Situasjonen er sånn at Italia er det landet i Europa som har størst problemer akkurat nå. Myndighetene har iverksatt strenge tiltak. Alle butikker er stengt, bortsett fra matbutikker og apotek, sier Gilioli.

- Det innføres nye tiltak nesten daglig. Tanken er å stanse epidemien. Akkurat nå er det sånn at antall smittede dobler seg hver 2,5 dag. Dette er nøyaktig samme trend og utvikling man har sett i andre land som er hardt rammet – med unntak av Japan. Noen spekulerer på at det er fordi de er flinkere til å bruke ansiktsmasker. Men effekten av ansiktsmasker har vært omdiskutert, sier han.

- Alle land i Europa har eksakt samme utvikling som vi hadde. Vi ligger bak Kina, mens resten av Europa ligger bak oss. Situasjonen for resten av Europa vil være nøyaktig den samme om to uker. For deg som jobber i media, så har du en viktig oppgave. Jeg anbefaler dere til å presse myndighetene til å iverksette nødvendige tiltak.

Les også: Byrådsleder Johansen om koronasituasjonen i Oslo: Hold dere hjemme

- Hvis dere tar drastiske tiltak en uke før vi gjorde det, så vil dere ha færre dødsfall enn oss, og ikke tusenvis av dødsfall som vi vil få, sier han.

- Med unntak av Japan opplever Europa nøyaktig samme trend i utvikling. Dere må stenge skolene og stenge alle aktiviteter. Myndighetene må be alle folk om å holde seg innendørs. Alt som ikke er helt vesentlig, må stenges. Det er den eneste måten dere kan forsikre dere om ikke å havne i samme situasjon som oss om to uker.

Stemningen har snudd

- Hvordan er stemningen blant italienere flest?

- For to uker siden, lo folk av dette og sa at dette er bare en «liten influensa». Nå er det en veldig annen stemning. Folk stolte ikke på myndighetene og fulgte ikke rådene som ble gitt. Den siste uken har stemningen endret seg veldig.

- Jeg bor midt i Roma, og hele byen ligger øde. Det er bare politi som patruljerer i gatene. Jeg bor foran en kjent kirke hvor det som regel er mye turister og folk. I dag er det ingen der. Bare politi. Stemningen har endret seg radikalt de siste dagene. Jeg håper dere slipper å havne i samme situasjon som oss, at dere klarer å hindre det.

- Kjenner du noen som er smittet?

- Ja, det er bekjente av meg som er smittet. Som du vet, så kan det være mange som er smittet uten at man vet det. Det er mange som har viruset og ikke vet det selv.

- Et stort problem her i Italia er at vi ikke har nok intensivsengeplasser. Det er mange som blir syke samtidig, og da er det ikke nok kapasitet. Det som har skjedd allerede i Milano, er at legene må velge mellom hvem som skal leve og hvem som skal dø. De velger de unge og friske. Men hvis du er gammel så «gir de slipp på deg», som de sier. Det er også mange små sykehus som ikke har respirator. Dette er et problem. Italia har generelt et bra helsesystem. Men vi har ikke nok intensivsengeplasser.

Hamstret i begynnelsen

- Er det mange som hamstrer mat i butikkene?

- Det som skjedde de første dagene var at folk løp til butikkene for å kjøpe mat. Det var lange køer og mange folk i butikkene. Dette var forferdelig fordi de sto så nærme hverandre. Det var en veldig dårlig idé fordi de bidro til enda mer smittespredning. Men så sa myndighetene at de ikke vil bli matmangel. Og da sluttet hamstringen. Når det gjelder mat, så er situasjonen helt normal. Det er nok av mat i butikkene. Du finner mat overalt. Det er ingen problemer med forsyningslinjene.

- Når tror du at Italia kommer tilbake til en normalsituasjon?

- Ingen vet. Det er mange som gjetter. Alle tiltakene varer fram til 3. april. Jeg tror at dette er bare første steg. Jeg tror tiltakene vil vare mye lenger. Jeg tror skolene vil være stengt til etter påske. Landet vil sikkert være stengt til slutten av april.

Opptatt av å holde avstand

- Er folk redde?

- Vel, jeg har ingen meningsmåling, men den historiske karakteristikken av typiske italienere, om å være et avslappet folkeferd, har endret seg. De er nok redde – akkurat som resten av verden. Men folk er veldig disiplinerte. Hvis du går i butikken, så er folk veldig opptatte av å holde avstand.

- Folk lo for to uker siden. Nå er det ingen folk i gaten. Det er mange psykologer som forklarer hvordan man skal snakke til barna sine om denne sykdommen. Men problemet er at barna må bli hjemme hele dagen. Det er ikke så enkelt. Husk at mange folk fortsatt må jobbe.

- Situasjonen er ille

Max Ferrari jobber som journalist i en by i den hardt rammede Lombardia-regionen:

- Jeg bor i Varese, som er en by med 100.000 innbyggere i Nord-Italia. Myndighetene omtaler hele Italia som en rød sone nå, men det er Lombardia som er verst rammet. Man er egentlig redde for at dette også skal eksplodere i Roma. Fra og med i dag er absolutt alt stengt, bortsett fra apoteker og matbutikker, sier Ferrari.

- Jeg tror situasjonen er veldig ille, spesielt for eldre folk. Som du vet, så ser det ut til at dette viruset er veldig fiendtlig overfor eldre, spesielt dem som er over 75 år. Men det finnes unntak. For eksempel så døde presidenten for legeforeningen i denne regionen i går, og han var 65 år gammel. Så poenget er at alle bør være hjemme for å beskytte seg selv, men først og fremst for å beskytte de eldre.

- Folk er generelt ikke så redde for selve viruset, men de er redde for de økonomiske konsekvensene. Lombardia er den økonomiske motoren for landet. Det kan bli en katastrofe for hele Italia. En vurdering som er viktig, er kapasiteten på sykehusene. Helsekonsekvensene vil avhenge av kapasiteten til landet, hvor mange respiratorer og intensivplasser sykehusene har.

- Problemet er at viruset vil lamme kapasiteten på sykehusene. Dette vil gå utover andre pasienter som enten har vært i alvorlige trafikkulykker, folk som er rammet av hjerteinfarkt og så videre. Helsepersonell er opptatte av å behandle koronapasienter.

- Må velge hvem som skal leve og dø

- Leger blir stilt overfor umenneskelige valg. De må velge mellom hvem som skal leve og hvem som skal dø. Dette er helt uhørt for Italia. Nå må de prioritere unge folk og dem som har en sjanse til å overleve. Hvis du er veldig gammel, kommer du i andre rekke. Vi er ikke redde for selve viruset, men redde for hva viruset gjør med helsesystemet – at det kan kollapse.

- Dere i Norge bør sjekke hvor mange intensivsengeplasser dere har. Hvis dere har 10.000, trenger dere ikke å være så bekymret. Dette høres dumt ut, men dette er selve kjernen i saken. Hvis man ikke har god nok kapasitet på intensivavdelingen, så er det mange alvorlige syke som ikke kan reddes.

Ferrari forteller at myndighetene håndhever forbudene som er innført og fører streng kontroll med restriksjonene som er påført allmennheten.

- Det er forbudt å gå ut hvis det ikke er strengt nødvendig. Bare ett familiemedlem kan gå ut om gangen. Du må alltid ha med deg et dokument, som du må laste ned og fylle ut med personlige opplysninger. Hvis du ikke har dette dokumentet, og blir stoppet av politiet, vil du få en bot. Du vil også bli straffeforfulgt ved en senere anledning. Akkurat nå ser jeg ut av vinduet mitt. Der er det tre personer som blir stoppet av en politipatrulje. Man må ha gyldig grunn til å være ute i gaten. Det holder ikke å si at du bare skal til apoteket. Du må ha med deg dokumentet. Du må opplyse om hvem du er, hvor du skal og hvorfor du skal dit.