RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italiensk barsking

Passer til kraftige retter med kjøtt, pasta og risotto.

(SIDE2): Chianti er det mest kjente vindistriktet i Toscana, men det finnes mange underdistrikter med viner i litt forskjellig stil. Chianti Classico, som strekker seg sydover fra Firenze mot Siena, regnes gjerne som selve «indrefileten» i Chianti, og det er der vi finner klart flest av de beste produsentene.

Men det lages god vin andre steder også, og vi skal ta turen til Chianti Rufina (ikke å forveksle med produsenten Ruffino). Rufina ligger øst for Firenze, og er kjent for viner med litt mer rustikk karakter enn det man vanligvis finner i Classico. Den kanskje aller beste produsenten i Rufina heter Selvapiana, og er en gammel favoritt. Vi har tidligere anmeldt flere årganger av den, og var spesielt begeistret for 1999, 2001, 2003 og 2004, mens 2005, som har vært i butikkene til nå, ikke falt like godt i smak. Nå er imidlertid den på vei ut, og 2006 begynner å finne sin plass i hyllene. Rapportene sier at denne årgangen skal være på nivå med den superbe 1999. Så er da også ukens anbefaling en veldig bra vin.

Selvapiana Chianti Rufina 2006, vnr 33169, kr 148, 87 poeng.

Meget tett og dyp rubinrød med hint av fiolett. Frisk og syrlig aroma av kirsebær med hint av lakris og krydder. God fylde med rik frukt og ganske høy syre. Lang ettersmak med tydelige tanniner.

Denne vinen kan du fint drikke nå, men den tåler ihvertfall fem år i en kald og mørk kjeller.

Dette er en barsking av en vin, så de som er ute etter en snill, myk og rund kosevin til å drikke uten mat, får lete andre steder. Nei, her må det definitivt mat på bordet! Og da av det litt kraftigere slaget. Kjøtt og tomater er stikkordene her, gjerne i kombinasjon med pasta eller risotto.

Her er noen retter med italiensk tilsnitt som passer til vinen:

Ossobucco
Kyllinglår med sopprisotto
Lasagne

Flere tips i serien «Ukens beste vinkjøp» finner du her:

Sprudlende italiener
Portvin til ost, kaker og desserter
Frisk rød italiener til pizza og pasta
Østerriksk hvitvin med krydderpreg
Tørr tysk riesling til sjømat

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere