RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Italiensk lidenskap i Roma

Foto: Bjørn Moholdt
Sist oppdatert:
Vi har sjekket noen av de beste stedene for å innta kaffe i Roma - Den evige stad.

I Roma går kaffe og livet rundt kaffebarene opp i en høyere enhet og det første europeiske kaffehuset åpnet i Venezia i 1640, mer enn 40 år før tyrkerne ble fordrevet fra hovedstaden i det påfølgende habsburgske riket, og etterlot noen sekker kaffebønner som skulle dra i gang den europeiske kaffekulturen som vi kjenner den i dag.
- Svart som djevelen, het som helvete, ren som en engel og søt som kjærligheten, mente den franske diplomaten Talleyrand, og må ha hatt den italienske versjonen i tankene. For ingen andre steder er kaffen så mørk, så brent og så sterk som her. Og ingen andre steder tilberedes den med større kjærlighet.

BLI ABONNENT

Her er de beste tipsene fra Romas kaffeverden:
1. Sant 'Eustachio (Piazza Sant 'Eustachio 82) har holdt på siden 1930-tallet og er en institusjon i Roma. Den kan virke litt uanselig sett utenfra, men vel inne over dørstokken skjønner man at her kan man kaffe. Kaffebønner fra hele verden kommer hit og blir brent på stedet. På Sant 'Eustachio kan du smake deg frem til den rette typen, sammenligne aromaer og kvalitet. Sant 'Eustachio har tilhengere fra hele verden. Et sted både for kjennere og for den som søker enkle gleder rundt kaffebordet.

2. Museo Atelier Canova Tadolini (Via del Babuino 150/A-B), tilegnet den neoklassiske skulptøren Antonio Canova og hans student Adamo Tadolini, ligner ikke på noen av de andre kaféene du finner i Roma. En mer elegant og chic tilnærming til kaffekunsten skal du lete lenge etter. I tillegg til å servere utmerket kaffe og mat fungerer stedet både som galleri og museum. Innenfor oppholder du deg blant skulpturer og andre kunstverk, utenfor kan du følge med det yrende folkelivet i handlegaten Via del Babuino. Og kaffen er strålende. Prøv spesielt Caffe 'Shekerato, kald kaffe med isbiter og krem. Herlig på en varm sommerdag.

3. Caffe Greco (Via Condotti 86/Piazza di Spagna) er muligens Romas mest kjente kafé, med ditto innrykk av turister, ikke minst på grunn av nærheten til Spansketrappen. Men stedet har en lang historie, helt tilbake til 1760, og har hatt besøk av et utall kjendiser gjennom historien. Vi kan kort nevne Stendhal, Keats og Goethe som stamgjester. Kaféens spesialitet er paradisi, med sitron og appelsin. Glem det enorme innrykket av japanere og amerikanere, Caffe Greco er ekte vare.

4. Caffé-Bar di Marzio (Piazza Santa Maria) fra 1931 er et velkjent etablissement i bydelen Trastevere, og serverer kun kaffe. Kaféen er muligens minst like mye kjent for sin beliggenhet ved en av Romas vakreste piazzaer. Men kaffen er heller ikke å kimse av, en av de absolutt beste, noe som også gjenspeiles i prisen.

5. Canova Restaurant (Piazza del Popolo 16) har gradvis utvidet sitt sortiment til å omfatte alt annet enn kaffe. I den påkostede gavebutikken finner du det meste, fra kofferter til lightere, samt en snackbar, en restaurant og en vinbutikk. Men fremdeles anser de fleste innbyggerne av Roma at dette er stedet å oppholde seg når de rusler i området rundt Piazza del Popolo.
Caffé Fandango (Piazza de Petra 32/33) passer utmerket for filmelskere og gourmeter. Med på kjøpet følger også ulike kulturevenementer.

6. Ciampini (Piazza San Lorenzo in Lucina 29) er spesielt populær blant byens innbyggere, og ganske uoppdaget blant turister. God kaffe, pasta og paninos.

7. Ciuri Ciuri (Via Leonina 18/19/20) ligger i det hippe Monti-strøket, og serverer ikke bare utmerket kaffe, men også lekre bakverk og andre søtsaker.

8. La Caffetteria (Piazza di Pietra 65) ved Pantheon tilhører den berømte napolitanske barkjeden ved samme navn, som i tillegg til kaffe serverer godbiter fra det sørlige Italia. Spesielt godt egnet til frokost og lunsj.

Har du noen gode ROMA-TIPS?

9. Universale Caffé (Via delle Coppelle 16/a), plassert ved en av de vakreste historiske stedene i Roma, selger i tillegg til kaffe og mat også bøker, kjøkkenutstyr samt organiske delikatesser.

10. Tazza d'Oro (Via degli Orfani) etablert i 1946, like ved Pantheon, har muligens byens beste kaffe, mest kjent for sin granita di caffé con panna (søt, kald espresso og krem). Et utmerket sted også for den som jakter på originale hjemkomstgaver.

2976

Foto: Bjørn Moholdt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere