*Nettavisen* Nyheter.

iTunes får kraftig kritikk

Foto: (Ill.foto)

Denne gangen er det Forbrukerrådet som går til angrep. De mener musikkprogrammet opererer med en rekke urimelige avtalevilkår.

25.01.06 13:27

Apple-eide iTunes Music Store har flere ganger vært i medias søkelys den siste tiden. Først fikk den nye utgaven av programmet kritikk for en ny funksjon som angivelig rapporterte inn informasjon om dine lyttevaner til Apple.

Nå er det Forbrukerrådet som er på ferde. De har gjennomgått programmets avtalevilkår og funnet en rekke tvilsomme formuleringer.

- Forbrukeren gis få eller ingen retter, mens iTunes forbeholder seg en rekke, til dels urimelige rettigheter, sier juridisk rådgiver Lars Grøndal ifølge Forbrukerportalen.

Engelsk lovgivning
iTunes Europa faller inn under engelsk lovgivning, og dette står også i vilkårene.

-Men iTunes.no kan bare brukes av norske forbrukere. Domenenavnet og språket er norsk, og prisene oppgis i norske kroner. Alt dette tyder på at norske forbrukervernregler kan anvendes på iTunes og at tjenesten kan reguleres av markedsføringsloven, sier Grøndal.

Det er på bakgrunn av dette Forbrukerrådet ønsker at Forbrukerombudet nå skal gjennomgå iTunes avtalevilkår.

Kritikkverdige forhold ifølge Forbrukerrådet:
- iTunes kan endre rettighetene dine til musikk som allerede er kjøpt, noe som er i strid med grunnleggende kontraktsrettslige prinsipper

- iTunes hindrer forbrukerne i å bryte kopibeskyttelsen (DRM-en) for å bruke andre mp3-spillere enn Apples iPod. Dette er et brudd på åndsverksloven.

- iTunes bryter angrerettloven ved ikke å oppgi opplysninger forbrukerne har krav på når de handler på nettet.

- iTunes innskrenker brukernes rett til erstatning, noe som strider mot alminnelige kontraktsrettslige prinsipper.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.