NEW YORK/OSLO (Nettavisen): I forbindelse med stormingen av Kongressen på onsdag, la presidentens datter, Ivanka Trump, ut en melding på Twitter som skaper svært sterke reaksjoner.

Les også: Trump sjokkerer: - Husk denne dagen for alltid!

- Amerikanske Patrioter

I meldingen omtalte hun nemlig demonstrantene som «Amerikanske patrioter». Meldingen fikk umiddelbart stor oppmerksomhet, og presidentens datter ble filleristet på sosiale medier for å kalle folkene som tok seg inn i Kongressen for «amerikanske patrioter».

Ivanka Trump bestemte seg for å slette meldingen en time etter at hun hadde lagt den ut.

- Amerikanske patrioter - ethvert sikkerhetsbrudd eller manglende respekt for våre rettshåndhevere uakseptabelt. Volden må stoppe umiddelbart. Vær så snill, vær fredelige, skrev Ivanka Trump i meldingen som hun etterhvert slettet.

Les også: Tybring-Gjedde nominerte Trump til fredsprisen: Dette sier han nå

I en senere twittermelding kom presidentdatteren med en presisering.

- Fredelige protester er patriotisk. Vold er uakseptabelt og må fordømmes på det sterkeste.

Les Erik Stephansens kommentar: For et vanvittig ettermæle denne mannen kommer til å få

- Dette er amerikanske terrorister

CNNs politiske kommentator Gloria Borger er en av dem som går til kraftig angrep på Ivanka Trump:

- Dette er mitt Capitol. Dette er mitt hus. Dette er vårt hus, sier hun om bygget som ble stormet.

Se Borgers reaksjon øverst i saken.

- Dette er amerikanske terrorister. De river det i fillebiter. Og så ser jeg denne tweeten fra Ivanka Trump, som hun har fjernet, hvor hun kaller dem amerikanske patrioter, sier Borger.

- Hun sier, vel du vet, «ethvert sikkerhetsbrudd er uakseptabelt.» Men hun kalte dem «amerikanske patrioter.» Det er ikke det jeg kaller dem. Dette er mennesker som marsjerte dit for å gjøre skade, sier Gloria Borger i CNN.

Les: Joe Biden kommer med svært tydelige krav til presidenten - nå svarer Trump

Hillary Clinton: - De er terrorister

Også tidligere presidentkandidat Hillary Clinton sier det er terrorister som nå har angrepet demokratiets fundament etter onsdagsopprøret i Washington.

– I dag har innenlands terrorister angrepet et fundament i vårt demokrati: Den fredelige overføringen av makt etter frie valg, skriver Clinton på Twitter.

– Vi må gjenopprette lov og orden, og stille dem til ansvar. Demokratiet er sårbart. Våre ledere må leve opp til sitt ansvar for å beskytte det, skriver Clinton videre, fiæge NTB.

Stormet av hundrevis av demonstranter

På onsdag ble Kongressen stormet av hundrevis av demonstranter, og pågående møter for å godkjenne valgresultatet ble tvunget til å stanses. Flere kongressmedlemmer ble evakuert, og samtlige av dem skal være uskadd.

En kvinne ble derimot skutt inne i bygget, og hun er nå død.

Les mer: Kvinnen som ble skutt i kongressbygningen er død

Påtroppende president Joe Biden sier han er sjokkert over det som nå skjer.

– Dette må slutte nå. Denne mobben må stanses. Jeg ber president Trump om å gå på nasjonalt TV nå og fullføre sin ed og beskytte grunnloven, og få en slutt på dette, sier Biden.

Kort tid senere la president Donald Trump ut en video på Twitter der han ber folk om å dra hjem.

Se videoen her:

– Jeg kjenner deres smerte, jeg vet at dere er såret. Vi hadde et valg som ble stjålet fra oss. Vi vant med klar margin, og alle vet det, spesielt den andre siden, men dere må gå hjem nå. Vi trenger fred, vi trenger lov og orden. Vi må respektere de flotte … folkene i lov og orden. Vi vil ikke at noen skal bli skadet. Det er en veldig tøff periode, det har aldri vært en tid som dette, sier Trump.

– At en slik ting kunne skje, der de tok det vekk fra oss alle. Fra meg, fra dere, fra landet vårt. Dette var et uredelig valg, men vi kan ikke spille etter deres regler. Vi trenger fred, så gå hjem, vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, dere så hva som skjedde, og dere ser hvordan andre blir behandlet, som er så ille og så ondskapsfullt. Jeg vet hvordan dere har det, men gå hjem, og gå hjem i fred.

Senere på kvelden sjokkerte også president Trump i en ny Twitter-melding som senere ble slettet av Twitter:

Les mer om den her: Trump sjokkerer: - Husk denne dagen for alltid!

Presidenten valgte altså å fokusere mest på de ubegrunnede påstandene om at valget er stjålet fra ham. Det finnes ikke bevis for omfattende valgfusk, og påstandene har blitt avkreftet i en rekke instanser.

Har innført portforbud

Det er innført portforbud i Washington fra klokken 18 lokal tid, det vil si midnatt norsk tid. Ved 23.15-tiden var det fortsatt mange personer både utenfor og inne i Capitol Hill, som huser Kongressen og andre offentlige institusjoner.

Ved 23.40-tiden, 20 minutter før portforbudet iverksettes i Washington, melder sikkerhetssjefen i Capitol at bygget er sikret.

Les også: Biden kommer med svært tydelig krav til Trump - nå svarer presidenten

13 personer skal ha blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjonen og stormingen i Washington på onsdag, melder CNN.