Gå til sidens hovedinnhold

Ivar (51) skutt på jakt

- Egentlig er jeg et eneste stort smil, sier Ivar Lund som ble pepret med blyhagl i overkroppen på en jakttur i Vesteråa lørdag.

Selv mener 51-åringen fra Overhalla at han har hatt kjempeflaks som ikke kom alvorlig til skade – eller enda verre – i jaktulykka ved Hundtjønna i Vesteråa lørdag ettermiddag. Det skriver Namdalsavisa.

- Det var så nært som det kunne få blitt. Jeg er truffet nedenfor hjertet, to hagl sitter i nesebenet like ved øyekroken og det sitter hagl i halsen på begge sider av hovedpulsåra. Jo, dette kunne fått et langt verre utfall, oppsummerer Lund fra sykesenga på St. Olavs Hospital.

Da det skjedde, ved 16.30-tida lørdag, var Lund og hunden Copper i ferd med å avslutte dagens jakttur – for øvrig en av de fineste jaktturene de har hatt i år, med sol og kulde i fjellet.

I stedet ble det en meget dramatisk retrett. Faktisk så dramatisk at tanken om at nå var det slutt fór gjennom hodet på den meget erfarne jegeren.

- Skjøt mot ansiktet mitt
Ivar Lund forklarer hva som skjedde:

- Jeg og hunden var alene på jakt. Jeg så to menn som gikk i terrenget. Jeg plystra inn Copper som var i nærheten av deres hund, og ga meg til kjenne med et «ohoi» som jeg alltid gjør.

Jegeren, en ung mann i begynnelsen av 20-årene, ser imidlertid ikke at det er en mannsperson som står foran ham. Han brenner av hagla.

- Han var meget oppildnet, for å si det pent. Skuddet var målrettet mot ansiktet mitt. Han brente av mot det han så uten å sjekke hva han skjøt på. Det var ingen fugl i situasjonen, hevder Lund og tilføyer:

- Det finnes ikke tilgivelse for en sånn gjerning. Det kan betraktes som en generell uttalelse til jegere som ikke sjekker hva de skyter på. Dette er den tredje jaktulykka i Norge i år, den med det beste utfallet, men det var nære på, sier Lund.

Unner ingen opplevelsen
Avstanden anslår han til 25-30 meter. Lund så haglsvermen komme før han hørte skuddet.

- Jeg visste øyeblikkelig hva som skjedde. Det er en ubeskrivelig følelse når så mange prosjektiler går inn i kroppen på deg. Jeg fikk i bakken som en tomsekk og brølte ut. Så kom jeg på at det kunne komme et skudd nummer to, sier han.

I løpet av de neste få sekundene gikk tankene til hans nærmeste. Samtidig hadde han følelsen av å befinne seg i en drøm – en vond en.

- Blodet rant av meg. Jeg unner ingen en slik opplevelse, verken å bli skutt på eller å være den som skyter, sier Lund som uttrykker medfølelse med den unge sambygdingen som avfyrte skuddet.

- Etterpå gjorde han det beste han kunne i situasjonen. Han var med på å finne landingsplass til helikopteret. Han bar med seg sekken min og våpenet ned til bilen og sørget for å få både kjøretøy og hund heim, forteller han.

Er ikke alvorlig kvestet
- Jeg skal prøve å ikke avslutte karrieren som jeger med dette. Nå lærer jeg opp dattera mi, og vi terper og terper på sikkerhet, forteller han.

Minuttene etter skytedramaet i Vesteråa fortonte seg som vonde år. Blodet rant av Lund, han visste at tida kunne være knapp i og med at så mye hagl satt fast i halsen i umiddelbar nærhet av hovedpulsåra.

En knapp time etter ulykka var han tatt hånd om av redningspersonell i luftambulansen og var på veg til Trondheim og St. Olavs Hospital.

Det ble fort klart at han ikke er alvorlig kvestet. Ivar Lund slapp utrolig heldig fra hendelsen.

- Hva skjer med deg nå?

- Jeg vet ikke helt. Det er fremdeles mye blyhagl igjen i kroppen, som delvis sitter vanskelig til, forstår jeg legene rett. Jeg ble truffet av blyhagl. Det er ikke lov til å bruke i Norge lenger, men det er en bagatell i denne sammenhengen, mener han.

Tankene strømmer på
Den fysiske formen er bra. Verre er det med alle tankene som går gjennom hodet.

- Det er utrolig at man kan tenke så mye og på så mange på så kort tid, bemerker han og sender en varm tanke til Copper, verdens beste hund som holdt seg stand by ved sin herres føtter helt til Lund ble løftet inn i helikopteret og fløyet vekk fra haugen ved Hundtjønna.

- Jeg husker jeg tenkte at var det oppå haugen her det skulle ta slutt da skuddene slo inn i kroppen min, sier Lund stille.

Men det var ikke hans tur denne gangen.

Heldigvis.

Les flere nyheter fra Trøndelag i namdalsavisa.no

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken