Gå til sidens hovedinnhold

Ivar Aasen holder stand i folket

Oslo (NTB): Et stort flertall svarte i en undersøkelse i forbindelse med Ivar Aasens 200-årsjubileum at de kjenner til dikteren og språkmannen. De fleste har også et godt inntrykk av ham.

Språkåret 2013 markeres flere steder i landet gjennom hele året, og åpningen gjøres av kulturminister Hadia Tajik (Ap) i Kristiansand onsdag. MMI har i den forbindelse undersøkt statusen for nynorskens far i det norske folk, 200 år etter hans fødsel.

96 prosent av de spurte svarte at de kjenner til språkforskeren. 56 prosent har et godt inntrykk av ham, mens 7 prosent svarte at de ikke liker Ivar Aasen. Den selvlærte språkforskeren Ivar Aasen ga ut «Det norske Folkesprogs Grammatik» i 1848, og fulgte opp med en rekke ordbøker og lesebøker fram til 1870-tallet.

- Jeg tror at språkprosjektet til Ivar Aasen har hatt mye å si for at det norske samfunnet er så åpent for språklig mangfold, både når det gjelder minoritetsspråk, dialekt og nye innvandringsspråk, sier prosjektleder Inger Johanne Sæterbakk i Språkåret 2013.

Hovedmålet deres er å vise fram at Norge er et mangfoldig, raust og inkluderende språksamfunn.

- Gjennom et helt år skal vi feire språk, diskutere språk og lære mer om den unike språksituasjonen her i landet, både nasjonalt og lokalt, sier prosjektlederen. (©NTB)