RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ivar lurte døden for andre gang

Foto: Marius Ludvigsen (Nordhordland)
Sist oppdatert:
Var død i 13 minutter.

- Det er fantastisk å få høre at det jeg gjorde betyr mye for at pappa er i live i dag. Jeg handlet på impuls og ut ifra det jeg har lært om førstehjelp, sier Elisabeth Ivarsdotter Fammestad.

Ambulansefolkene gjorde en livsviktig jobb. Men det helt avgjørende var innsatsen til datteren Elisabeth.

Les saken i Nordhordland her

Smerter i brystet
Far og datter er på besøk hos ambulansefolka i Knarvik med en nydelig blomsteroppsats for å takke for at de berget Ivar. Samtidig får de to en verdifull stund der de får pratet gjennom det som har skjedd med fagfolk.

Palmesøndag var Ivar Fammestad på isfiske på Tveitavatnet. Han hadde nettopp fått fyr på bålet da han kjente brystsmerter.

- Svogeren min kjørte meg hjem, jeg ringte legevakta, og det siste jeg husker er at jeg setter meg i stresslessen. Ellers er alt borte til mandag på sykehuset. Jeg aner ikke at ambulansen og luftambulansen som fraktet meg til Haukeland har vært der, sier Ivar.

I dag er han sykemeldt, men i relativt bra form, bortsett fra at han kjenner det godt i ribbeina.

Årsaken til de smertene er i hovedsak datteren Elisabeths innsats. Med AMK på høyttaler på mobilen, fikk hun faren på gulvet, bøyde hodet hans bakover og startet hjertekompresjon.

Dramatiske minutter
- Jeg tror jeg holdt på i 15 minutter, sier Elisabeth som ikke aner hvor hun fikk kreftene fra. Tre brudd i ribbeina påførte hun faren.

- Men jeg stusset veldig da jeg fikk beskjed om å ikke tenke på å blåse luft i han, sier hun.

- Kompresjon er viktigst. Pasienten har mye oksygen i blodet, og det er viktig å pumpe dette rundt. Det er det du har gjort som reddet livet hans, sier assisterende avdelingsleder Trond Brynjulfsen.

Og legger til at det beste beviset på hennes imponerende innsats var til nytte, sitter foran henne.

- Det er utrolig å tenke på at pappa har vært død i 13 minutter, sier Elisabeth og kikker bort på faren.

Takker for livet
- Det er en rar følelse at du kan takke andre for livet, sier Ivar. Han opptatt av å få fokus på hvor viktig det er at folk lærer seg livreddende førstehjelp og at en støtter opp om luftambulansen. Og ikke minst er han imponert og takknemlig for den fantastiske innsatsen ambulansefolkene gjør.

- Det er fantastisk å se at du står her nå, sier Siv Vaksdal. Sammen med Renate Polden tar hun imot Ivar og Elisabeth, men de presiserer at det var kollega Anette Kvinge Nilsson som tok seg av ham i hjemmet på Fammestad til luftambulansen kom, sammen med lege fra Nordhordland legevakt.

Fantastisk utfall
- For oss er det spesielt å få en slik alarm. Vi skynder oss selvsagt alt vi kan, men vet at hvert minutt blir uendelig langt for dem som venter, sier de to.

- Det som blir gjort før vi er på plassen, er utrolig viktig og avgjørende for utfallet.

- Da vi fikk melding om at du var levert på sykehuset med slående hjerte, sa vi «Yes, her er en som blir skrevet ut igjen», sier Siv.

- Dette er andre gang jeg har lurt døden. Første gang var i 2008 etter en operasjon, sier Ivar ettertenksomt.

I møtet med far og datter ble det presisert hvor viktig det er å få snakket seg gjennom den dramatiske opplevelsen som familien har vært igjennom, nettopp slik ambulansefolkene gjør.

Les flere saker i Nordhordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere