Gå til sidens hovedinnhold

Ivar og Lill forflyttet seg etter press

Reisebrev fra og Lill Pleym.

Etter en uke på reise kan vi konstatere at feriemoduset er komplett. Nye opplevelser står simpelten i kø for oss. På den lille Malaysiske øya Penang fikk vi en utrolig tilfeldig men hyggelig opplevelse fordi vi la vår tillit til en lokal kineser med egen bil og tilknyning til turistmyndighetene.

Han gjorde besøket til en åpenbaring. Ikke visste vi at det kunne befinne seg så mange skjulte attraksjoner på denne lille øya.

Selvsagt måtte vi besøke templer fra både Malaysia og Burma, men det var de dagligdagse opplysningene som gjorde inntrykk, også sommerfuglparken da.

På øya bor det en og en halv million mennesker Det er områder som skiller seg ut med synlig rikdom, men stort sett er inntrykket av lav levestandard det som sitter igjen . En vanlig årslønn er på ca 20 000 kroner i året, men arbeidsløsheten er høy, så mange lever på et minimum som myndighetene besørger. De aller fleste leier sine leiligheter.

Vår mann John var et oppkomme av historier. Han stoppet plutselig under et stort tre og ba oss gå ut. Hva ser dere? Hva slags frukt er dette?

Ingen visste, selv ikke da han viste bilde var vi ute av stand til å svare. Det var et Cashewnøtt-tre. Den nøtten vi spiser ligger inne i en stor frukt som må fjernes for å få tak i den lille nøtta inne i frukten.

Masse arbeid for en liten nøtt. Vi spiser cashewnøttene saktere etter denne innføringen.

Så til sommerfuglparken: The Butterfly Farm

Etter å ha passert plastforheng, kom vi inn i et summende, yrende og meget fuktig rom der sommerfuglene i tusentall flagret rundt oss i alle regnbuens farger.

De forskjellige typene foretrakk spesielle blomster og vekster, og vår mann John, som vi mistenker gjerne skulle vært superguide, plasserte den ene sommerfuglen etter den andre på våre bluser og i håret. Han snakket til dem og ga dem kommandoer om å stå stille til vi hadde fotografert oss ferdige.

Tilfeldighetene gjorde at vi dumpet opp i et 15 minutter langt show om ulike insekter som også holdt til i parken, og John som satte seg først pa bakerste benk, var raskt oppe og nesten overtok showet.

Her satt vi, helt sortkledde og tildekkede kvinner fra Saudi Arabia med sine menn kledd i jeans og t skjorter, malaysiske reisende og vi norske og lo og grøsset litt over alle krypene som ble plassert på hender og skuldre.

Verden er mangfoldig, både i dyreverdenen og menneskeverdenen...


Oppholdet i sommerfuglparken sprakk Johns opplegg helt, så vi rakk ikke det enorme kinesiske tempelet på øya som ligger fantastisk til på en høyde. Akkurat nå bygger de på bakgrunn av donasjoner, en stort byggverk med tak og søyler rundt en enorm Buddha statue.

Etter sterke oppfordringer fra ikke minst familie og venner som har sendt oss tekstmeldinger med varsler om jordskjelv, har vi forflyttet oss til Java.

Vi tok fly fra Penang til Jakarta, en by på 12 millioner på Java. Dette er ikke en by vi ønsket å være lenge i og tok derfor et lokaltog til en by, Semarang, nordøst på Java. Togturen var en eksotisk opplevelse.

Vi trodde vi hadde kjøpt billetter med aircondition, men det viste seg å bety åpne vinduer med litt trekk.

Det er et varmt og fuktig klima her, og vi drakk og drakk, vann! På hver stasjon kom det inn horder med syngende og snakkende selgere som hadde mye å tilby: her var alt fra varme rismåltider til kjeks som smakte som tang eller tare, lekre drikker i all verdens farger, vifter mm.

Alt kostet noen millioner indonesiske penger. Vi er virkelig milliardærer her med en valuta som har så mange nuller at vi går helt i surr. Men moro er det. Vi reiser lokalt og opplever det lokale folkelivet på godt og vondt!

Fattigdommen er slående, men folk er blide, syngende, smilende og frem for alt hjelpsomme


Hilsen fra oss fire

Tove og Ivar. Lill og Stein

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag