Gå til sidens hovedinnhold

Ivar tok strømmen fra minst 53.000 i Midt-Norge

Mange mistet strømmen da ekstremværet Ivar raste inn over kystfylkene torsdag ettermiddag.

– Det er dette vi har fått rapportert så langt, men vi vet allerede nå at det er flere som er i ferd med å miste strømmen, sa talsmann Kjetil Hillestad i Norges Vassdrags – og Energidirektorat (NVE) til NTB i 18-tiden torsdag.

– Vi opererer med minstetall så langt. Det er altfor tidlig å si hvor stort skadepotensialet dette ekstremværet har, fordi det egentlig ikke har truffet skikkelig ennå, sier han.

Verst har det gått ut over Sør-Trøndelag så langt, der minst 30.000 abonnenter er strømløse. De deler skjebne med 20.000 abonnenter i Nord-Trøndelag og 3.000 abonnenter i Møre og Romsdal.

Kraftmaster har blåst over ende enkelte steder, mens trær har falt over høyspentkablene andre steder, ifølge NVE.

Voldsomt, men kortvarig

Verken i Møre og Romsdal eller i Sør-Trøndelag var det i 19-tiden torsdag ikke kommet inn meldinger om personskader, og bare relativt få og mindre materielle skader i forhold to hva man kunne frykte på forhånd.

I begge fylker gikk politiet ut med innstendige oppfordringer til befolkningen om å holde seg innendørs og om å sikre løse gjenstander.

– Vi kan nok regne med at dette har ført til at skadeomfanget er mindre enn vi kunne vente oss. Nå har vinden løyet her hos oss, og nettopp at uværet var så kortvarig bidro nok også til å begrense omfanget, sier operasjonsleder Ole Bjørn Harang i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Ekstremværet Ivar er først og fremst kraftig vind – sterk storm opp til orkan i styrke – som i løpet av to-tre timer feide over kystfylkene. NVE bekrefter at ekstremværet bli voldsomt, men kortvarig.

Allerede relativt tidlig torsdag kveld er det ventet at vinden vil avta i styrke.

Blåste over ende

I Sør-Trøndelag var vinden ventet å være på sitt sterkeste mellom klokken 18 og 19 torsdag kveld, ifølge politiet. Der gikk de på forhånd ut med innstendige oppfordringer til publikum om å holde seg innendørs og borte fra sentrumsgatene.

Da klokka rundet 19, fastslo politiets innsatsleder Tonje Westad at heller ikke her lå det an til å bli vesentlig stort skadeomfang.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Vi har fått meldinger om noen trør som har blåst ned, enkelte fasader i sentrum som er blitt ødelagt og noen tak som delvis er blåst bort. Men det er ikke kommet meldinger om personskader sier hun.

I Ålesund måtte en person som ble tatt av vinden og blåst over ende få behandling på legevakten, men da vinden hadde løyet syntes det å være den mest alvorlige skademeldingen.

– Det var veldig intenst i noen få timer. Storm kom like fort som den gikk. Det var nok grunnene til at det gikk så bra, sier Ole Bjørn Harang.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken