*Nettavisen* Nyheter.

Ja, du må fortsatt stille klokka!

Natt til søndag 27. oktober er det igjen tid for å stille klokka - fram denne gang. (NTB Scanpix)

Natt til søndag 27. oktober er sommertiden over. Det betyr at klokka stilles én time tilbake.

27.09.19 12:16

OSLO (Nettavisen): Fram og tilbake er som kjent like langt, og nå er det igjen tid for å skru tida tilbake - 60 minutter. Sommertiden er over.

– Mange har håpet på at det snart blir slutt på klokkestillingen. Det blir det altså foreløpig ikke. Et plaster på såret er at vi får lysere kvelder. Det er godt nytt for både A- og B-mennesker, uttalte tidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i våres, da klokka ble stilt én time fram.

Når skal klokka stilles?

Nå er det motsatt. Søndag 27. oktober skal klokka tilbake til normal tid, og kveldene er - og blir mørkere.

Er du i tvil når klokkestillingen skal skje, må du gå til «Forskrift om sommertid», vedtatt ved kongelig resolusjon i 2007. Her står det følgende i paragraf 2:

«Sommertid fastsettes som normal tid for kongeriket Norge i tiden mellom kl. 0200 siste søndag i mars og kl. 0300 siste søndag i oktober.»

EU åpner for endringer

I likhet med EU har Norge stilt klokka i lengre tid. EU-kommisjonen har foreslått at vi skal slutte å stille klokka fram og tilbake hvert halvår.

Tidligere i år gikk EU-parlamentet inn for at det fra 2021 skal være opp til hvert enkelt medlemsland å bestemme om man vil beholde vintertiden eller sommertiden som standardtid.

Men EUs medlemsland har ikke kommet til enighet, og forhandlingene kan trekke ut.

– Norge er i gang med å vurdere forslaget for vår del, og saken vil sendes på høring, uttalte statsråden i våres.

Statsråden har ansvar for Justervesenet og dermed også kontroll på nøyaktig tid. En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time fram om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).

Fakta

Sommertid

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag