Ja-partiet «vinner valget»

Foto: (Scanpix)

Nytt demokrati, som vil videreføre låneavtalen, har flertall i valget i Hellas. Den parlamentariske situasjonen er ikke avklart.

17.06.12 21:27

Ifølge CNN og Sky News har Nytt demokrati fått 31 prosent av stemmene, mens Syrica har 25 prosent. Circa 15 prosent av stemmene er talt opp.

Den er innenriksdepartementet som har sluppet tallene, skriver Sky News.

Offisielle anslag viser at Nytt demokrati vil vinne valget med 29,5 prosent av de totale stemmene.

Syriza vil få 27, 1 prosent, skriver Sky News.

Av de 300 setene i nasjonalforsamlingen, anslås det at Nytt demokrati får 128. Syriza vil få 72 og POSAK får 33.

Ingen av partiene vil få nok stemmer til å forme egen regjering, men Nytt demokrati og partiet POSAK vil ha nok stemmer til å danne en koalisjonsregjering. De vil da trenge 151 seter.

Dødt løp
Mens Nytt demokrati vil videreføre låneavtalen, avviser Syriza lånebetingelsene. Andre EU-land har truet med at Hellas vil bli nødt til å forlate eurosonen hvis ikke landet holder seg til låneavtalen, men Syriza har gjort det klart at de ønsker å beholde euroen.

Etter flere forsøk viste det seg å være umulig for partiene å danne en regjering i mai, og det knyttes derfor stor spenning til om hvorvidt den nye nasjonalforsamlingen vil klare å stable en regjering på beina.

Ifølge BBC står de to partiene for mellom 27 og 30 prosent i den første valgdagsmålingen. Det med flest stemmer vil få femti ekstra seter i nasjonalforsamlingen.

Ses på som folkeavstemning
I alt 9,8 millioner grekere har stemmerett i valget, som på mange måter er blitt en folkeavstemning om avtalen om kriselån som Hellas har inngått med EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Uansett resultat av valget i Hellas blir det trolig nye forhandlinger om krisepakken til landet.

- Jeg tror vi får forhandlet en ny avtale. Men det er klart at det var vanskelig for Angela Merkel å si dette før valget, sier Dimitris Tsoukalas, en av Syrizas representanter i nasjonalforsamlingen, på sitt kontor i Aten til NTB.

Les mer bakgrunnsstoff her: Skjebnevalg i gang i Hellas

Nynazister på fremmarsj
Søndagens nyvalg i Hellas ble på forhånd stemplet som et mulig ja eller nei til videre medlemskap i eurosonen. Resultatet kan få dramatiske følger for Hellas, eurosonen, EU og verdensøkonomien.

I Det hvite hus sitter Barack Obama og håper ikke grekerne ødelegger mulighetene hans for en ny periode.

Valgdagsmålingene viser også at Hellas' nynazistiske parti Gyllent daggry blir gjenvalgt til nasjonalforsamlingen. I det forrige valget fikk det høyreekstreme partiet nesten 7 prosents oppslutning, mens de nå ligger an til å ta mellom 6 og 7,5 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.