RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ja-siden med liten fremgang i Skottland

Edinburgh (NTB-Reuters): Tautrekkingen om pundet ser ut til å ha gitt de skotske separatistene en liten dytt fremover.

Ledelsen i London har gjort det klart at skottene ikke kan regne med å beholde pundet dersom de stemmer ja til selvstendighet den 18. september.

De skotske separatistene anklager engelskmennene for skremselspropaganda, og den første målingen etter krangelen viser at ja-siden har kortet litt ned på forspranget til nei-siden.

I en måling gjengitt i Scottish Daily Mail har nei-sidens forsprang minket fra 11,6 til 8,9 prosentpoeng.

Målingene i Skottland er fortsatt entydige på at et flertall av innbyggerne ønsker å bli i den 307 år lange unionen med engelskmennene. Men separatistene ser uansett den siste utviklingen som positiv.

– Mange flere kan komme til å stemme ja enn nei på bakgrunn av Westminsters forsøk på bøllevirksomhet, sier nestleder Nicola Sturgeon i nasjonalistpartiet SNP til avisen The Scotsman.

Selvstyre

Samtidig sier flere skotter ifølge en annen meningsmåling, at de ønsker mer finansielt selvstyre, framfor det mer uforutsigbare alternativet full selvstendighet.

32 prosent av skottene ønsker utvidet finansielt selvstyre, som mulighet til å skrive ut skatter. 25 prosent ønsker at ting skal forbli som de er, mens 31 prosent er for full skotsk uavhengighet, viser målingen. Når velgerne blir bedt om å velge mellom full selvstendighet og økt finansielt selvstyre, støttet hele 61 prosent det siste alternativet, mens 39 prosent støtter full løsrivelse fra Storbritannia.

Den politiske analytikeren John Curtice mener at svaret har mest å gjøre med usikkerheten mange føler når det snakkes om et selvstendig Skottland.

Meningsmålingen ble foretatt i fjor, men ble først kjent for noen dager siden.

Skottene skal stemme over selvstendighet 18. september, men da skal de kun svare «ja» eller «nei» til om de er for et selvstendig Skottland eller ikke.

Maktoverføring

Skottland har hatt en selvstyreregjering siden 1999, og skottene styrer områder som helse, skole, miljø- og boligpolitikk. Viktige områder som forsvar og utenrikspolitikk blir fortsatt styrt fra London.

Alle de tre store britiske partiene er imot skotsk selvstendighet, men sier at de vil overføre mer makt til den skotske selvstyreregjeringen dersom et flertall svarer nei i folkeavstemningen. Det er imidlertid ikke klart hva denne maktoverføringen vil bestå i.

– Det er en åpen hemmelighet at tilhengerne av et selvstendig Skottland håper at velgere som er for økt selvstyre, tviler på at det vil skje og dermed kan bli overtalt til å stemme ja ved folkeavstemningen i september, sier Curtice.

Han mener det konservative partiet og Labour må komme opp med konkrete forslag for mer overføring av makt til skottene. Rundt en tredel av skottene sier fortsatt de ikke har bestemt seg.

Må droppe pundet

Den britiske finansministeren George Osborne sa tidligere denne måneden at skottene ikke vil få beholde pundet hvis de stemmer ja til selvstendighet. President Jose Manuel Barroso i EU-kommisjonen har sagt at det vil bli ekstremt vanskelig å få EU-landene med på å slippe et uavhengig Skottland inn i Unionen.

Pundet og EU-medlemskap er to av den skotske førsteminister Alex Salmonds viktigste byggesteiner for et selvstendig Skottland.

Salmond anklager London for arroganse og kaller motstanden han har møtt i Westminster, for «prosjekt frykt».

– Det er et tegn på hvor virkelighetsfjernt og arrogant establishmentet i Westminster er blitt, sier Salmond. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere