*Nettavisen* Nyheter.

Ja til pingvin-vaksine likevel

«Pingrid Aleksandra» og «Pondus» hadde allerede fått vaksine mot fugleinfluensa, da vaksineringen ble stoppet øyeblikkelig. Men nå har Mattilsynet snudd atter en gang

26.04.06 17:36

- Nå har vi blåst igjennom alle pingvinene så nå er alle vaksinert og det er fremdeles en god dag på Akvariet. Dette var vel slik vi trodde og forventet at det skulle bli, sier direktør Kees Ekeli til iBergen.no en drøy time etter at kontrabeskjeden kom fra Mattilsynet.

- Ja det er riktig at det for en halvitime siden kom melding om at resten av pingvinflokken også kunne vaksineres, sier distriktssjef Roald Vaage i Mattilsynet for Hordaland og Sogn og Fjordane til iBergen.no.

- Hvorfor har de nå snudd på et par timer igjen?
- De mener det er uheldig at bare to pingviner i en hel flokk blir vaksinert og ikke hele flokken. Men vedtaket vi gjorde om vaksinasjonen er fremdeles i strid med retningslinjene. Så hadde ikke de to pingvinene allerede blitt vaksinert, kunne ingen blitt vaksinert før vi hadde endret retningslinjene, sier Vaage.

Stoppet like før 13
- Jeg tror fremdeles ikke det er sant. Dette skal jeg ha skriftelig. Slik reagerte en vantro Kees Ekeli, direktør ved Akvariet i Bergen tidligere i dag.

Fredag morgen fikk iBergen.no melding fra en svært fornøyd Ekeli om at de åtte pingvinene skulle få vaksinen sin klokka 13 i dag. - Fornuften har seiret. Endelig, sa Ekeli da.

Noen timer senere snudde saken brått til alles store overraskelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: jan inge ebbesvik/ibergen.no

Stoppet

To pingviner, «Pingrid Aleksandra» og «Pondus» hadde allerede fått vaksinen. Til stede var også distriktssjef for Mattilsynet i Bergen, Paal Fennel, som var invitert for å overvære vaksineringen sammen med en rekke pressefolk.

Etter at de to pingvinene hadde fått sprøyten sin, fikk Fennel en telefon fra Mattilsynet sentralt, med beskjed om at vaksineringen skulle stoppes umiddelbart.

- Jeg nekter å tro det. Dette begynner mer og mer å ligne en farse, sa Kees Ekeli til iBergen.no.

- Nå har vi holdt på med denne saken i seks måneder. Endelig fikk vi tillatelse til å starte vaksinering, og hadde fått vaksinen på plass. Men så kommer denne meldingen. Jeg kan bare ikke tro det, sa Ekeli.

- Hva var begrunnelsen?
- Aner ikke. Det ble det ikke sagt noe om. Men skal jeg tippe så har det noe med internt bråk i Mattilsynet å gjøre.

Han tok likevel avgjørelsen med et smil, og sa at han regner med det går i orden med vaksine til de siste seks pingvinene også.

Veterinæren sjokkert
Veterinær Nils Reither fikk bare brukt to av vaksinesprøytene sine før det hele ble stoppet. Han har ikke vært med på lignende.

- Visste ikke om jeg skulle le eller grine. Prøvene skal gis på et godt faglig grunnlag og i likhet med de andre landene i EU. En kan lure på om byråkratiet fungerer. Her bør det absolutt renses opp, sier Reither.

- Men hvordan gikk det med de to som fikk vaksine?
- Det gikk veldig bra. Vi setter sprøyten i leggen og ingen av de ser ut til å ha tatt skade. Det eneste var at «Pingrid Aleksandra» spydde etterpå.

- Så ingen med sprøyteskrekk foreløpig?
- Nei, begge stod på bena, humrer veterinæren.

Overprøvd
- Vår avgjørelse ble dessverre overprøvd i Oslo. Vaksineringen er derfor stoppet. Jeg tar det selvsagt til etterretning, sa distriktssjef Roald Vaage i Mattilsynet til iBergen.no da beskjeden om å stoppe vaksineringen kom.

- Men dere sa først nei til vaksinering, deretter snudde dere. Hvorfor?

- Jeg må først få si at jeg selvsagt skjønner at dette er en viktig prinsipiell politisk sak, sa Vaage, før han fortsatte:

- Pingvinene må beskyttes mot villfugl. Det er mye publikum rundt dem. Dette er ikke kommersiell fugl, ikke noe vi vil eksportere eller spise. Med mye publikum rundt, vil det etter vår mening være mest hensiktsmessig å vaksinere dem nå, sa Ekeli. Noen timer senere fikk han altså viljen sin - tillatelsen til å vaksinere er igjen gyldig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.