Ja til uavhengig gransking

Av skade blir man klok, heter det. Men det forutsetter at man er villig til å lære av sine feil. Derfor er det viktig at granskningen av myndighetenes rolle etter flomkatastrofen blir uavhengig og grundig.

04.01.05 14:37

Så sent som lørdag fryktet statsminister Kjell Magne Bondevik 1.000 norske dødsofre.

I dag får vi vite at tallet er rundt 100.

Årsakene til listerotet ligger i Utenriksdepartementet og i Nye Kripos.

Arbeidet har fått mye - og etter vår mening berettiget - kritikk det siste døgnet.

Men enda viktigere er de stadige opplysningene som tyder på at norske myndigheter har svake beredskapsplaner for store internasjonale katastrofer som involverer mange nordmenn.

  • Det gikk fire dager før UDs folk på stedet fikk datautstyr slik at de kunne slippe å føre listene for hånd.
  • UD virker handlingslammet det første døgnet - man manglet etterretning og analyse til å forstå omfanget.
  • Ambassaden i Bangkok var svakt bemannet, og det gikk for sent å få forsterkninger sendt til Phuket.

Det ligger i en katastrofes egenart at den kommer uventet og plutselig. Ingen kan laste UD eller de norske ambassadene for at de ikke hadde konkrete planer for å håndtere et undersjøisk jordskjelv av denne styrken, eller bølgekatastrofen som fulgte.

Likevel er det viktig å gjenskape tillit til myndighetenes evne til å vise koordinert handlekraft i slike katastrofesituasjoner.

For å komme dit er det vesentlig med en nitid gjennomgang av det som skjedde fra alarmen gikk natt til 2. juledag, slik også regjeringen legger opp til.

Det handler ikke om å finne syndebukker, og det er heller ikke snakk om å underkjenne den enorme innsatsen mange UD-ansatte og Kripos-folk har vist de siste døgnene.

Men både de og nordmenn flest fortjener å få vite hva som gikk galt i ledelsen av aksjonen, og hva vi kan lære av det.

Derfor støtter vi regjeringens forslag om å sette ned en granskningskommisjon.

Men vi er enig med Frps nestleder Siv Jensen, som tar til orde for at det må være Stortinget - og ikke regjeringen selv - som setter ned den uavhengige granskningskommisjonen. Stortinget må peke ut medlemmene og gi kommisjonen mandat, og det må være Stortinget som får rapporten.

Bare slik kan vi ha tillit til en grundig og uhildet gransking, og det er viktig etter den grusomme katastrofen som har krevd så mange menneskeliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.