RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jack-up opp, semi ned

Sist oppdatert:
Rigglønnsomheten for jack-up-rigger og semi-rigger har gått hver sin vei den siste måneden.
Det viser den månedlige rapproten om utviklingen i rigglønnsomheten fra riggkonsernet GlobalSantaFe. Totalt sett fortsatte rigglønnsomheten å stige i verdensmarkedet.

Riggselskapet GlobalSantaFes SCORE-indeks måler lønnsomheten for flyttbare boreenheter sammenlignet med lønnsomhetstoppen i 1980-81, da spekulative bestillinger av borerigger var vanlig. Da lå SCORE-indeksen på 100 prosent, noe som reflekterte en rate på nye kontrakter som dekket driftskostnadene på kontantbasis, samt at det ga 700 dollar dagen for hver million dollar som var investert.

Oppgangen i SCORE-indeksen ble på 0,9 prosent til 131,6 i oktober, og det understreker trenden mot mer utflatning i riggratene som også forrige månedstall viste. I september var oppgangen på 1,7 prosent.

Det var to markeder som i oktober måtte notere nedgang i rigglønnsomheten, nemlig Mexicogolfen og markedet utenfor Vest-Afrika. SCORE-indeksen for EMxicogolfen falt 5,6 prosent fra september, og fortsette rå være svakest på årsveksten med kun 16 prosent til 110,9.

Rigglønnsomheten i Vest-Afrika endte ned 2,1 prosent til 143,4 og har de siste 12 månedene steget med 53,7 prosent.

Markedet i Nordsjøen som endte flatt i september la på seg 3,1 prosent til 152,5 i oktober, mens det asiatiske riggmarkedet steg voldsomme 14,1 prosent til 115,5 på sterke rater for oppjekkbare borerigger.

Det var nemlig jack-up-riggene som drev oppturen i oktober. SCORE-indeksen for denne typen rigger steg hele 6,4 prosent til 127,2, mens indeksen for de halvtnedsenkbare riggene måtte notere et fall på 3,2 prosent til 141,5.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere