*Nettavisen* Nyheter.

Jager sexovergriper

Foto: Privat / NTB scanpix

Politiet sliter med å tilgang til Sigrid Schjetnes Facebook-profil og andre sosiale medier. Samtidig sjekkes en ukjent serieovergriper opp mot saken.

08.08.12 15:25

Politiet prøver å kartlegge livet til 16-åringen for å danne seg et bilde av henne, noe som kan være til hjelp i etterforskningen. Hun skal ha vært aktivt på flere sosiale medier i tillegg til Facebook, men politiet mangler de nødvendige passordene, skriver VG.

- Det er uheldig at vi ikke har tilgang til profilene hennes. Alle tekniske spor er viktige for oss i denne fasen. Bevegelsene hennes på sosiale medier kan gi oss nyttige opplysninger. Har noen truet henne, utsatt henne for noe ubehagelig, eller har hun avtalt å møte noen?, sier Hanne Kristin Rohde, leder for seksjonen for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Vanskelig prosess
Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i IT-tjenesteselskapet Evry anbefaler Facebook-brukere å skrive opp passordet sitt, legge det i en forseglet konvolutt og gi den til noen man stoler på til bruk i nødstilfeller.

Det er en lang prosess å få en amerikansk rettskjennelse til å få ut opplysninger fra Facebook. Aftenposten skrev i februar i år at politiet da ennå ikke hadde fått ut alle informasjon de ønsket fra Anders Behring Breiviks konto, selv om begjæringen var sendt til USA seks måneder tidligere.

Leter etter serieovergriper
Mens søket etter Sigrid Schjetne (16) pågår for fullt, sjekker politiet om noen av mistenkte og etterlyste pågående saker kan knyttes opp mot forsvinningen.

- Tidligere og pågående saker blir stadig mer og mer interessante for oss i etterforskningen, sier Hanne Kristin Rohde til VG.

En ukjent sexforbryter som Kripos har jaktet etter i tre år sjekkes nå mot denne saken. Mannen skal i 2004 ha onanert foran tenåringsjenter på Østensjø like ved barnehagen i Låveveien hvor noen av Sigrids eiendeler ble funnet.

Fire år senere skal et DNA-spor med samme profil ha blitt påvist etter voldtekt av en seks år gammel jente på Skjetten i Akershus. Da ble Kripos koblet inn i etterforskningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Fikk grøsninger
I oktober i fjor skal samme mannen ha voldtatt en 18 år gammel jente på Oppsal i Oslo. Da valgte politiet å offentliggjøre en fantomtegning av mannen. Mannen skal være 30-35 år og av nordisk utseende.

Hege Salomon, som er bistandsadvokat for 18-åringen, koblet saken opp mot forsvinningen av Sigrid Schjetne.

- Jeg fikk helt grøsninger. Det første jeg tenkte var at det kunne være en kobling, sier hun til TV 2

Få spor
De klareste sporene så langt er en mystisk bil utenfor barnehagen i Låveveien rundt klokken 00.15 natt til søndag. Bilen stod parkert med lysene på, før den kjørte nedover Låveveien mot Håkon Tveters vei.

Det var like før de siste sikre livstegnene fra Sigrid; En sms hvor det stod «Chiller`n hjemme...». Politiet holder muligheten åpen for at meldingen ble skrevet av noen andre.

Det er også funnet svært like sokker, et ved Sigrids sko og mobiltelefon ved Låveveien og et i Østmarka mandag kveld. Politiet venter en DNA analyse for å fastslå om de er et par, og vil undersøke muligheten for å finne ut om disse er Sigrids.

Intensiverer søket
I løpet av natt til onsdag er det ikke gjort noen nye funn og søket ble avsluttet ved 23-tiden. Det ble gjort søk Fra onsdag morgen trapper Røde kors opp letingen i nye områder.

- Vi har valgt å kalle inn region øst. Det består av hjelpekorpsene i Østfold, Oslo, Akershus, Vestfold, Telemark og Buskerud. Vi har også vært i kontakt med Hedmark og Oppland for å få bistand til videre søk i marka, sier operativ leder for Røde Kors, Marius Wigen Andersen til NRK.

Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder har også kalt inn ekstramannskaper for å fortsette søket.

Politiet har ennå ikke gitt opp håpet om å finne jenta i live. Samtidig advarer de mot rykter på nettet om informasjon og funn som enkeltpersoner har gjort, blir fortalt om og gjort konklusjoner om på nettet, skriver Aftenposten.

Advarer mot rykter
Tusenvis av frivillige har engasjert seg i forsvinningssaken og politiet roser engasjementet. De er likevel redd for at det virker forstyrrende når informasjon og funn som enkeltpersoner har gjort, blir fortalt om og gjort konklusjoner om på nettet, skriver Aftenposten.

- Konklusjoner på nett er ikke bra. Sett med en etterforskers øyne så kan jo det at folk snakker sammen og deler rykter, påvirke minnet til dem som senere skal inn til avhør. Samtidig er det en enorm belastning for de pårørende hvis det kommer ut feil informasjon der, sier Hanne Kristin Rohde ifølge NTB.

Hun sier at det er svært viktig at alle funn som venner og kjente gjør, formidles videre til politiet, som har bedre grunnlag for å samle dette, se sammenhenger og komme med konklusjoner.

Politiet vil holde en pressebriefing klokken 13:00 i Politihuset på Grønland.

Oslo politidistrikt har nå etablert et nytt tipstelefonnummer. Det nye nummeret er 22669600

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.