RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jagland: - Europeere er besatt av identitet

Oslo (NTB): Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland er urolig over den markante økningen i rasisme og hatvold i Europa de siste årene. Han mener europeere må tenke nytt om seg selv.

Sammen med norske myndigheter arrangerer Europarådet til uken en større konferanse i Budapest om intoleranse og hatefulle ytringer på internett.

Bakteppet er en rekke urovekkende hendelser i Europa de siste årene, med 22. juli-terroren som mest grusomme eksempel.

En rapport initiert av Europarådet, som ble lagt fram noen måneder før 22. juli, viser at rasisme, motvilje mot innvandrere og til dels hat mot minoriteter er økende i hele Europa, noe som settes i sterk sammenheng med økonomiske nedgangstider og økende arbeidsledighet i regionen.

Jagland mener europeiske politikere må ta et større ansvar for å fortelle folk at Europa er helt avhengig av innvandring, og at man i Europa må anerkjenne retten til å ha ulike identiteter og samtidige være fullverdig medlem av samfunnet.

- I Europa har vi vært besatt av tanken på at vi bare har én identitet, at vi tilhører én nasjon og at bare de som har bodd her bestandig, kan tilhøre den nasjonen. Jeg har en veldig klar oppfordring til europeerne om å tenke gjennom dette og anerkjenne den multikulturelle situasjonen man har og som man alltid har hatt i Europa, sier Jagland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere