*Nettavisen* Nyheter.

Jagland får tysk motstander

Thorbjørn Jagland stiller til gjenvalg som generalsekretær i Europarådet. Her fra Verdens økonomiske forum i Davos i januar. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

21.02.14 19:04

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): Thorbjørn Jagland har sterk støtte blant Europarådets medlemsland, men tar ikke noe for gitt når parlamentarikerne i rådet skal avgjøre gjenvalget som generalsekretær.

Desidert flest stemmer, sier Jagland ble resultatet da Europarådets ministerkomité fredag stemte over kandidatene til generalsekretær.

Franske Jean-Claude Mignon falt ut, men tyske Sabine Leutheusser-Schnarrenberger står igjen som motkandidat etter at Europarådets 47 medlemsland har sagt sitt i den hemmelige avstemningen. Nå er det parlamentarikerforsamlingen som avgjør, og det er noe helt annet, sier Jagland.

- Det er utrolig vanskelig å bli valgt i en parlamentarikerforsamling når det er en kandidat fra EUs største land, sier han og tar ingen ting for gitt.

- Nå blir det veldig uforutsigbart og ulike agendaer og interesser som spiller inn. Men jeg har passert den første terskelen med støtte fra et stort antall regjeringer, sier han til NTB.

40 av Europarådets 47 land skal fredag ha gitt sin støtte til fem nye år for Jagland som generalsekretær, melder VG.

Motkandidat

Den borgerlige regjeringen i Oslo har stilt seg bak sosialdemokraten Jaglands kandidatur, mens Tyskland i desember foreslo Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, tidligere tysk justisminister. Hun forlot posten da partiet hennes, Fridemokratene, røk ut av nasjonalforsamlingen i valget i fjor.

- Blir hun valgt, er jeg sikker på at Leutheusser-Schnarrenberger vil kunne nytte all sin politiske erfaring og energi til å fremme reform i Europarådet, skrev tidligere utenriksminister Guido Westerwelle i anbefalingen fra Berlin.

Reform

Jagland har som generalsekretær vært opptatt av reform, det er et arbeid han vil fortsette med om han får en periode til.

- Vi har startet store reformprogrammer i flere av medlemslandene. Jeg ønsker å fullføre det jeg har begynt på. Dessuten vil jeg gjerne få sluttført prosessen med at EU slutter seg til, sier han.

Det har ikke skjedd før at rådets generalsekretær er blitt gjenvalgt.

- Jagland har bidratt til å modernisere Europarådet og til å fremme organisasjonens mandat og arbeid, sa utenriksminister Børge Brende (H) da han lanserte Jaglands kandidatur til gjenvalg i november.

Valg til høsten

De to kandidaturene ble fredag sendt til Europarådets parlamentarikerforsamling fra ministerkomiteen for endelig vedtak til høsten. Jagland ble valgt til generalsekretær i 2009 og søker gjenvalg fra 1. oktober.

Europarådets hovedformål er å forsvare menneskerettighetene, det parlamentariske demokratiet og prinsippet om rettsstaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.