Jagland fikk jobben

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Eurparådet - takketale

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Eurparådet - takketale Foto: EPA

- Et rørende øyeblikk for meg, sa Thorbjørn Jagland - nyvalgt generalsekretær i Europarådet.

29.09.09 18:35

Det var to tidligere statsministere, fra Polen og Norge, som tirsdag ventet på resultatet av avstemmingen om hvem som skal bekle posten som generalsekretær i Europarådet.

Til slutt var det vår egen stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) som stakk av sted med jobben. Den andre kandidaten til jobben var Wlodzimierz Cimoszewicz, polsk parlamentsmedlem.

- Dette er virkelig et rørende øyeblikk for meg. Jeg tror på Europa. Europa er det beste fredsprosjektet i historien. Jeg skal gjøre mitt beste, og representere alle partier. Jeg kommer til å tjene Europarådet, denne viktige organisasjonen, og jeg vil tjene idealene og standardene som er så viktige for vårt kontinent, sa Jagland fra talerstolen da valget var klart, skriver Aftenposten.

Fortalte vits
Jagland oppfordret til mer humor i Europa-politikken, og fortalte i takketalen en vits om en sovende minister fra tv-serien Yes Minister.

- Dette er veldig viktig for Norge. Det er lenge siden Norge har vært representert på et så høyt nivå i en internasjonal organisasjon, sa Jagland til pressen etter takketalen, ifølge Aftenposten.

Til TV 2 sier Jagland at det er først og fremst én måte en nå vil legge merke til at han nå tar over ledelsen.

- Europarådet skal bli mindre byråkratisk, forteller han.

- Har tillit
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier i en pressemelding at han er god for at Jagland fikk jobben:

- Jeg er overbevist om at Jagland med sin store erfaring og kunnskaper vil fylle rollen på en utmerket måte, og regjeringen vil gi Jagland all mulig støtte i arbeidet som generalsekretær.

Støre er fornøyd
Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerer:

- På vegne av regjeringen ønsker jeg å gratulere Jagland. Det er viktig at en nordmann får denne internasjonale toppstillingen. Det viser at Jagland og Norge har tillit i Europarådets medlemsland.

Han mener at seieren først og fremst er hans egen fortjeneste.

- Han har nedlagt et enormt arbeid, og fremstår som en ledende europeisk politiker med kunnskaper om og visjoner for Europarådet, sier Støre ifølge VG.

Jagland ble valgt av Europarådets parlamentarikerforsamling med 165 mot 80 stemmer for den neste femårsperioden.

Har 1800 ansatte
Europarådets nye sjef blir innsatt allerede torsdag. Nåværende generalsekretær er britiske Terry Davis, som tidligere satt i Det britiske parlamentet for Labour. Han har sittet i jobben siden 2004.

Europarådet er en internasjonal organisasjon med 47 medlemsstater med 800 millioner innbyggere i og omkring Europa.

Europarådets sekretariat har omlag 1 800 ansatte.

Organisasjonen, som ble grunnlagt i London 5. mai 1949, har sitt sete i Strasbourg i Frankrike.

- Jagland går til en svært krevende oppgave

- De 800 millioner innbyggerne i Europarådets 47 medlemsland trenger en sterk og effektiv organisasjon. De trenger en leder som kan gjøre organisasjonen mer synlig, bidra til fornyelse og styrke dens viktige rolle i den europeiske samarbeidsstrukturen, sier Støre.

- Thorbjørn Jagland går til en svært krevende oppgave, men jeg er overbevist om at han vil fylle denne rollen på en utmerket måte. Han kommer til å yte viktige bidrag til arbeidet for menneskerettigheter, demokrati og rettsstaten i hele Europa. Norge legger stor vekt på samarbeidet i Europarådet, og regjeringen vil gi Jagland støtte i arbeidet som generalsekretær, sier utenriksministeren.

Norge har ikke innehatt generalsekretærstillingen i noen av de sentrale internasjonale organisasjonene, som FN, NATO, OSSE, Europarådet og WTO, siden Trygve Lies periode som FNs første generalsekretær (1946-52).

- Valget er først og fremst Thorbjørn Jaglands egen seier. Han har nedlagt et enormt arbeid, og fremstår som en ledende europeisk politiker med kunnskaper om og visjoner for Europarådet. Samtidig vil jeg takke både Storting og regjering, embetsverk, utenriksstasjoner og andre som har gjort en meget viktig innsats for å fremme Norges kandidat, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag