*Nettavisen* Nyheter.

Jagland om Tajik-fest: - Noe er råttent

REAGERER: Thorbjørn Jagland mener noe er råttent etter å ha lest om festen til Hadia Tajik og Kristian Skard, der både journalister og politikere var til stede. Foto: Montasje: Scanpix/Facebook

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) reagerer på samrøret mellom politikere og journalister.

28.02.19 17:53

Tirsdag kveld inviterte Ap-nestleder Hadia Tajik og kjæresten, tidligere DN-journalist Kristian Skard, til bursdagsfest på utestedet Wurst i Oslo.

Journalister og kommentatorer fra noen av landets største redaksjoner deltok på festen. Flere av dem har vært sentrale i dekningen av varslene om seksuell trakassering som felte Trond Giske som Ap-nestleder.

Samrøret mellom politikere og journalister har skapt reaksjoner, og nå reagerer også tidligere statsminister for Arbeiderpartiet, og nåværende generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland.

«Jeg har ikke noe syn - for eller mot Giske. Men når jeg leste dette på veien til Paris er vel Hamlets ord de rette: «there is something rotten in the state of Denmark», skriver Jagland på Facebook, med henvisning til omtalen av festen.

Nettavisen har vært i kontakt med Jaglands pressekontakt for ytterligere kommentarer, men har foreløpig ikke fått svar.

- Gjør journalistikken dårligere

En annen som har reagert på at journalister deltar på toppolitikerens bursdagsfeiring, er førstelektor Elin Ørjasæter ved høyskolen Kristiania.

- Festen er et godt eksempel på tette koblinger som gjør journalistikken dårligere. Det trenger ikke være noe moralsk klanderverdig i dette, og festen foregikk jo under full åpenhet, slik jeg forstår det, sa Ørjasæter til Nettavisen onsdag.

Hun mener journalister som lever for tett på kildene sine, gjør journalistikken dårligere på to måter.

- Journalistene og kildene lever i den samme sosiale boblen, kall det gjerne elite, der man har de samme referansene, det samme synet på verden og oppfatter ting så likt som jo venner og bekjente gjerne gjør, sa Ørjasæter, og la til:

- Lojaliteten går ofte mot kilden. På den måten at man, helt ubevisst, beskytter kilder man er gode bekjente med, og har glede av å skandalisere folk de samme kildene har interessekonflikter med eller ikke liker.

Klikk på bildet for å forstørre.

PØLSEFEST: Hadia Tajik og kjæresten Kristian Skard på vei inn på rød løper til Idrettsgallaen 2019 i Stavanger. Tirsdag kveld inviterte de til pølsefest på utestedet Wurst, der Skards 47-årsdag ble feiret. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

- Finnes det noe lignende

Samfunnsdebattant og sosiolog Kjetil Rolness, spør seg også om det finnes noe lignende i andre land:

«Politisk sosietetsreportasje på høyt nivå! Og herlig billeddokumentasjon på et samrøre mellom politikere og journalister som nærmer seg incest. Finnes det noe lignende i andre land? Kanskje i Lichtenstein, som er enda mindre enn Norge. Alle vi ser på disse bildene er venner, tidligere kolleger, nåværende eller kommende ektefeller. Og alle er opptatt av mangfold - og å kritisere MAKTA. Men husk kjære venner: Kritikk av elitens samrøre er populisme, mediehat og politikerforakt. Og glem nå ikke det vi har lært: DET KAN SE VERRE UT ENN DET ER», skriver Rolness på Facebook.

Festen, der det ble servert øl og pølser, ble arrangert etter en uke der det har stormet i Arbeiderpartiet. Trond Giske var før helga på vei tilbake til tillitsverv i Trøndelag Arbeiderparti, men ble felt av en video tatt opp med en kvinne på et utested i Oslo. Videoen ble først omtalt av VG, men avisen har i ettertid beklaget saken som mangelfull.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag