*Nettavisen* Nyheter.

Jagland visste ingenting

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Thorbjørn Jagland (Ap), daværende utenriksminister, ble ikke informert om korrupsjonsanklagene i Olje-for matprogrammet til FN.

22.08.06 20:24

Les NA24 på mobil

Norge ledet fra januar 2001 FNs sanksjonskomité, og hadde dermed ansvar for å passe på at Irak og selskapene som handlet med landet ikke brøt med sanksjonsbestemmelsene.

NA24 - din næringslivsavis

Daværende FN-ambassadør Ole Peter Kolby visste om korrupsjonsryktene, men brakte de ikke videre fordi de ikke kunne bevises.

– Jeg ble aldri orientert om det som utenriksminister, sa Jagland til NRK tirsdag kveld.

Hemmelig rapport
Ifølge en rapport Sveriges Radio har fått tilgang til, skal Norge ha visst at Irak krevde ulovlige avgifter av bedrifter som ville handle innenfor rammen til Olje-for-mat-programmet da Norge ledet FNs sanksjonskomité i 2001. Hoveddelen av rapporten, Gunnar Bloom ved den svenske FN-delegasjonen, skrev til svensk UD er fremdeles hemmeligstemplet.

- Norge kunne ikke avverget korrupsjonen knyttet til Olje-for-mat-programmet. Stormaktene i FN ønsket ikke å endre systemet, sier NUPI-forsker Henrik Thune til NTB.

Redd for svartelisting
Norge ville ikke at dette spørsmålet skulle tas opp i komiteen av redsel for å bli svartelistet av Irak, ifølge NRK.

Ifølge Henrik Thune visste alle om korrupsjonen i Olje-for-mat-programmet, også Norge. Norge tok det opp i Sikkerhetsrådet, men ikke til formell behandling. Det ville uansett ikke ført fram, mener han.

– Stormaktene i Sikkerhetsrådet ønsket ikke å gjøre noe med systemet. Land som Russland og Frankrike hadde selv selskaper som var involvert i korrupsjonen, og det var intern maktkamp i USA om Irak-politikken. Man risikerte dessuten at Irak ville slått ned på Olje-for-mat-programmet slik at man ikke fikk sendt like mye mat til den irakiske befolkningen, sier Thune til NTB.

Les det hemmeligstemplede dokumentet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag