*Nettavisen* Nyheter.

Jakob (19) skapte raseri etter 17. mai-tale: - Det er de som er avvikere

OMSTRIDT TALE: Jakob Semb Aasmundsen (19) holdt 17. mai-talen i Tønsberg, den ble både hyllet og kritisert. Foto: Eric Johannessen (Tønsbergs Blad)

Til tross for buing og kjeft etter 17. mai-tale om homofili mener Jakob Semb Aasmundsen at nordmenn er liberale.

Da 19 år gamle Jakob Semb Aasmundsen gikk opp på talerstolen for holde årets 17. mai-tale i Tønsberg hadde han ett mål: Å få folk til å høre på det han sa.

Det gjorde de til de grader etter at 19-åringen innledet talen med setningen «Hei. Jeg heter Jakob, og jeg er feminist, ateist og homofil».

- Folk kom med negative tilrop, mens andre klappet. Det var skremmende, men samtidig fikk jeg bekreftet at det jeg snakket om pirket borti noe ved folk, sier Aasmundsen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

TALTE: Her er Jakob Semb Aasmundsen under 17. mai-talen i Tønsberg. Foto: Tove Rise Kværne

- Handler om å tørre å gjøre noe med fordommene
På vei ned fra talerstolen begynte stemmene å summe, han hadde skapt debatt.

- Grunnen til at jeg holdt akkurat den talen var at jeg ville være et eksempel på åpenhet. Kun ved å være åpne med hverandre kan vi bryte ned de fordommene som ligger der.

Han var forberedt på at talen kunne skape debatt, men ikke i nærheten av det han nå opplever. Sinte leserinnlegg til lokalavisa Tønsbergs Blad, folk som stopper ham på gata og flere titalls intervjuer.

- Det er bra at det blir debatt og at folk er uenige. Vi ser ting forskjellig, men vi må kunne være enige om å være uenige. Det er alltid fordommer, også jeg har det, men dette handler om å tørre å gjøre noe med dem.

- Lavere terskel for homofobi
19-åringen synes nordmenn er veldig liberale, og at han tror dem som reagerer på talen hans og hans legning er i mindretall.

- De kalte meg avviker, men det er de som er avvikere. I dag er det få som har store fordommer mot homofile, sier han og sammenligner med Frankrike, hvor han har gått på skole.

- Der er terskelen for homofobi lavere. Mange er åpne for homofile, men det er mange som åpent sier at de er homofober, det er mer politikk i det standpunktet i Frankrike enn det er i Norge. Her er det mer en personlig mening, ikke politikk.

- Burde ha skjedd tidligere
Fredag går irene til urnene for å stemme om hvorvidt mennesker av samme kjønn skal få gifte seg. De siste meningsmålingene viser at 58 prosent sier ja til dette. For Aasmundsen er dette på høy tid, men samtidig veldig gledelig.

- Faktisk så er noe av det som gjør meg mest glad utvikling i andre land. Det gjelder ikke bare homofili, men menneskerettigheter generelt. Irland er et oppegående land, så egentlig burde det ha skjedd tidligere, men det er en positiv utvikling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.