KARMØY, ROGALAND (Nettavisen): Fredag kunne fetteren til Birgitte Tengs og hans familie sette et endelig punktum for drapssaken. Etter nærmere 26 års kamp er han endelig og fullt ut frifunnet (se faktaboks under).
SE VIDEO: – Offentligheten har vært stygg mot sønnen min
Det var 6. mai 1995 Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept cirka 500 meter fra sitt eget hjem på Karmøy i Rogaland. Fetteren ble dømt i saken i september 1997, men frifunnet for straff i Gulating lagmannsrett året etter. Han ble likevel dømt til å betale erstatning, fordi retten mente det var sannsynlig at han hadde begått drapet.
Erstatningsdommen er nå opphevet.
Fakta om Birgitte Tengs-saken
- Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995.
- To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Påtalemyndigheten la til grunn en falsk og manipulert tilståelse. Politiet har i mange år fått kraftig kritikk for metodene som ble brukt.
- Fetteren anket tingrettsdommen og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen stod ved lag i over 24 år.
- Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.
Fredag 4. november 2022 ble den sivile dommen opphevet av Agder lagmannsrett og fetteren ble endelig fullt ut frifunnet.
- Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye Cold case-enheten i Kripos.
- Politiet pågrep onsdag 1. september 2021 Johny Vassbakk fra Karmøy i Rogaland da han var på ferie i Farsund på Sørlandet.
- 52-åringen Vassbakk ble også siktet for drapet på Tina Jørgensen i 2000, men politiet henla denne saken.
- I april ble det bekreftet at DNA-funnet på Tengs' strømpebukse er likt DNA-et til Vassbakk. Sakkyndigrapporten ble i ettertid godkjent av Den rettsmedisinske kommisjon.
- Politiet i Stavanger avsluttet etterforskningen av saken 31. august 2022 og sendte saken til statsadvokaten og Riksadvokaten for påtalemessig avgjørelse.
- Mandag 17. oktober omtalte Nettavisen nyheten om at Johny Vassbakk er tiltalt for drapet av Birgitte Tengs.
- Rettssaken er berammet i Haugaland og Sunnhordland fra 7. november 2022.
- Dommen blir avsagt mandag 6. februar.
- Vassbakk, som har en rekke dommer på seg på 1990-tallet og 2000-tallet, var i politiets søkelys i den opprinnelige Tengs-saken.
- Han har i over 27 år nektet enhver befatning med drapet.
- Mandag 6. februar 2023 ble han dømt til 17 års fengsel i Haugaland og Sunnhordland tingrett i Haugesund. Dommen ble anket.
- Ankesak i Gulating lagmannsrett i Stavanger hadde oppstart 5. september 2023.
Kilder: NTB og Nettavisen
Uaktuelt å følge rettssaken
Drapssaken mot Johny Vassbakk i den nye Tengs-saken, starter mandag. Jakob, faren til fetteren, er krystallklar på at det ikke er en sak han er interessert i.
– Vi har ingenting med den rettssaken å gjøre. Det er ikke aktuelt å følge den. Jeg kommer sikkert til å lese litt i lokalavisen om hva som er skjedd, men jeg kommer ikke til å være i retten. Det er ikke vår sak. Det er en sak mellom Birgittes foreldre, maktapparatet og den tiltalte. Vi har ingenting med det, sier han til Nettavisen.
– Vi har hatt nok med vår egen sak om vi ikke skal blande oss inn i andres saker. Jeg kommer ikke til å møte i den rettssaken.
Les også: Dette er bevisene politiet vil bruke i rettssaken mot Johny Vassbakk
Dette intervjuet er ett av de aller siste han gir. I nærmere 30 år har Jakob kjempet for å få renvasket sin egen sønn. Selv om Jakob på ingen måte har vært den som har løpt til mediene har han stilt opp på flere intervjuer opp gjennom årene.
Men nå er det nok. Punktum er satt. Også overfor pressen.
– Nå er det slutt. Nå er vi ute av denne saken og jeg har ikke noe budskap å komme med videre. De som opplever meg som et gnagsår på skjermen, skal få slippe å se meg.
Drapstiltalte Vassbakk har nektet enhver befatning med Birgitte Tengs-saken. I nær 28 år har han hevdet det samme. På 1990-tallet, i den opprinnelige saken, var han i avhør, men hadde da vitnestatus. Vassbakk har en rekke dommer på seg for vold, sedelighetsforbrytelser og tyverier av dameklær. Siste dom kom i 2005.

Avisartikkel kan bli bevis: – Da bør de kalle inn meg som vitne
DNA er nøkkelbevis
Hans seksualliv, dommene og atferd blir tema i retten. Det mest sentrale beviset for politiet er et DNA-treff som er funnet på strømpebuksen til Birgitte Tengs. Politiet er sikker på at Y-kromosomet i DNA-et tilhører Vassbakk.
Avisartikler, tegneserier og dameklær blir også lagt fram som bevis.
Stridens kjerne blir om det kan bevises at Vassbakks DNA, som er fra ukjent biologisk materiale, ble påført under drapshandlingen. I hjemmet på Karmøy er Jakob slettes ikke sikker på om det blir dom i saken. Han føler ikke på noe glede av at det nå er en annen tiltalt i saken.
Heller ikke om det skulle bli rettskraftig dom.
– Nei, svarer Jakob kontant.
Les også: Slik har Johny Vassbakk forklart seg i politiavhør fra 90-tallet til i dag
– Hva er årsaken til det?
Spørsmålet rører Jakob. Han klør seg i hodet, ser bort, gråter en skvett, så henter han seg inn og spørsmålet tas på nytt.
– Hvis det skulle bli en rettskraftig dom mot Vassbakk, er det noe dere kan glede dere over?
– Absolutt ikke. Dette er en tragedie. Han har også en familie og de må ha det voldsomt vondt i disse dager. Hele Birgitte-saken er en tragedie. Det gjelder også for den som eventuelt skulle bli dømt for dette drapet. Men jeg håper, dersom han blir dømt, at det er som følge av at dommen er uomtvistelig på at det er han som har begått denne handlingen.
– Hvis det er slik at de bare tror han har begått handlingen håper jeg retten ikke lar seg friste til å dømme ham.
SE VIDEO: På dette spørsmålet må han ta til tårene
Fredag omtalte Nettavisen nyheten om at moren til Birgitte Tengs, Karin Tengs, var i politiavhør i mai. Her ga hun tydelig uttrykk for at hun fortsatt mente at fetteren var den skyldige i drapet og at politiet har tatt feil mann i den nye etterforskningen.
Hun mener også bevisene mot drapstiltalte Johny Vassbakk er tynne.

Dette vet vi om mannen som er tiltalt for Birgitte Tengs-drapet
Tengs-saken har skapt en dyp splittelse mellom to familier som bor på hver sin side av en fjord på Karmøy. Mellom dem er også åstedet. Birgittes foreldre har i alle år ment at fetteren begikk drapet. Det ble forsterket av erstatningsdommen som nå er opphevet.
Jakob er bror til moren til Birgitte Tengs.
– Det får være hennes oppfatning. Hun får leve sitt liv med sin oppfatning, så skal jeg leve mitt liv med vår oppfatning.
– Torturert i 26 år
– Kan de to familiene gjenforenes?
– Det spørsmålet har jeg fått hundre ganger og jeg svarer likt som jeg alltid har gjort: Nei.
– Hva er årsaken til at du har et så tydelig standpunkt?
– Det vil jeg ikke gå inn på.
Jakob og kona ønsker å se fremover. Det ble ingen storslått feiring eller vill jubel fredag, selv om deres sønn nå fullt ut er frikjent i den mye omtalte drapssaken.
– Dommen er et punktum, men gir ikke grunnlag for glede. Når du har blitt torturert i 26 år, av det systemet som skal verne deg, er det liten grunn til glede. Nå blir det viktigste å ta livet tilbake, spesielt sosialt. Jeg har fått beskjed fra profesjonelle om at det kan ta lang tid. Det liker jeg ikke, men dette er ikke en bryter som kan slås av og på. Men å stille opp mer i mediene blir det ikke noe mer av.
Les også: Dette er opplysningene retten ville holde hemmelig i Birgitte Tengs-saken
Å ta livet tilbake blir ikke lett. Jakob vet det kommer flere utfordringer. Men i motsetning til tidligere kan han gå med hevet hode.
– Det blir en utfordring og vi må jobbe aktivt for å komme inn igjen i det sosiale livet. Det har vært dårlig de siste årene. Jeg og min kone har vært flinke til å pleie oss selv, tatt i betraktning den situasjonen vi har vært i. Vi har vært flinke til å gå turer bortimot hver eneste dag, og styrer unna for mye alkohol. Alkohol løser ingen problemer.
Kampen for sin egen sønn har vært tung å bære. Splittelse mellom to familier, utfordringer sosialt og tap av anseelse, er bare noe av det Jakob og kona har kjent på i snart tre tiår. De har gått glipp av mye.
– Ja, det har vi selvfølgelig. Det sosiale livet har vært satt på vent. Vi har ikke vært flinke i sosiale settinger. Jeg mistet også jobben på grunn av denne saken. Der har man jo store deler av det sosiale livet. Men det viktigste er at vi har beholdt familie og venner. Det har vært voldsomt viktig.
Lyspunktene
– Ser du fram til å ta livet tilbake?
– Jeg frykter at det kan bli en tung prosess. Jeg kan ikke forvente at det endrer seg til det bedre over natten.
– Har det vært noen lyspunkter eller noe å glede seg over, selv om det har vært vanskelig i 26 år?
– Absolutt. Vi har fire barn som har klart seg godt. Til og med fetteren klarer seg. Man skulle ikke tro det var mulig, men han har klart seg. Og vi har seks barnebarn. Vi har også en vennekrets som har støttet oss i alle disse årene, sier Jakob.
En februardag i 1997 ble sønnen, omtalt som «fetteren» i mediene, pågrepet og siktet for Birgitte Tengs-drapet. Han hadde selv deltatt i begravelsen og båret kisten nesten to år tidligere. Pågripelsen var et jordskjelv for Jakob og familien.
– Var du noen gang i tvil på om fetteren kunne ha begått drapet?
– Da politiet kom hjem til oss og sa at han hadde gjort dette, var det klart vi begynte å lure. Jeg hadde tiltro til politiet. Det er ikke bare andres barn som gjør noe galt, det kan like godt skje med våre egne.
– Da det kom en tilståelse måtte vi jo ta det til etterretning. Men det gikk ikke lang tid før det gikk opp for oss at det ikke var noen tilståelse. Det var aldri en tilståelse. Han ble presset og det var ikke fint lite heller.
Det verste med saken
Tilståelsen har fått massiv kritikk. Det er slått fast som faktum at fetteren ble manipulert i avhør. Tilståelsen ble senere trukket. I retten slo statsadvokat Harald Grønlien også fast at de ikke hadde noen tekniske bevis mot fetteren.
Hele saken var basert på en manipulert tilståelse.
– Det jeg trodde skulle være tryggheten vår, maktapparatet, har sviktet fullstendig. Jeg går inn i alderdommen i visshet om at jeg ikke har den tryggheten. Det er det verste med denne saken. I tillegg hadde jeg aldri trodd at det var mulig for en offentlighet å være så stygg som de har vært med vår sønn. Det skjønner jeg ikke er mulig. Da tenker jeg på politiet, sier Jakob alvorstynget.
– Det de gjorde var et lavmål. Vi er blitt dårlig behandlet i 26 år av folk i maktapparatet. Det gjelder ikke alle i politiet, og det skal sies at vi er blitt behandlet med respekt av Cold case-gruppen og politifolkene i Stavanger i den nye etterforskningen.
Vassbakks forsvarere har kalt fetteren inn som vitne i saken. Det mener Jakob bare er en fordel.
– Det er helt greit at han skal vitne. Min sønn har ingen problemer med å være i rettssaken og forklare hva som skjedde. Jeg har heller ingen tro på at forsvarerne prøver å få ham inn i saken som skyldig. Dette vet jeg ikke, men jeg tipper de vil ha min sønn som vitne for å belyse hvor dårlig politiarbeid som har vært gjort tidligere, og at de vil prøve å få fram at det kan ha skjedd igjen.
– Politiet gjorde dårlig jobb
Før pågripelsen av Vassbakk i fjor høst hadde Jakob og familien fått signaler fra politiet om at det kunne komme en utvikling i saken. Da bomben smalt var det derfor ingen overraskelse. Selv om han ikke følte noen glede over den nye drapssiktelsen innrømmer Jakob at han var lettet.
– Han er ikke dømt og det er ikke sikkert han blir dømt heller. For oss betyr det ingenting. Vi er helt ute av saken. Skulle det bli en frifinnende avgjørelse er det trist at saken ikke får en ende. Men det er politiets feil. De gjorde et dårlig arbeid i den opprinnelige saken.
Jakob håper politiet tar lærdom av både Baneheia-saken og Tengs-drapet. Oktober var ingen god måned for påtalemyndigheten. To av de største og mest omtalte krimsakene i nyere tid i Norge endte med massebeklagelser.
I Baneheia-saken blir Viggo Kristiansen frikjent for drap og voldtekter av Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Han sonet nesten 21 år i fengsel. Uskyldig.
– Politiet må bruke disse sakene til læring. Store feil er begått. Noe slikt må aldri skje igjen.