Gå til sidens hovedinnhold

Jakt reverserer evolusjonen

Konsekvent jakt på de største og fineste dyrene fører til «unaturlig utvelgelse».

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Ifølge utviklingslæreren er det som regel de sterkeste dyrene som får føre slekten videre. Når mennesker velger ut de flotteste dyrene på jakt blir denne utviklingen snudd på hodet. De minste dyrene overlever fordi de ikke blir jaktet på, noe som er et stort problem blant viltpopulasjonen flere steder i verden, skriver Newsweek.

- Hvis man systematisk tar ut dyr av en populasjon over mange år, ender man opp med de svakeste dyrene til formering, sier biolog Marco Festa-Bianchet fra University of Sherbrooke i Quebec til Newsweek.

Risikosport
Det er spesielt troféjakten som ødelegger for dyrene. Store flotte løver og elefanter med elfenben er spesielt ettertraktede i trofémiljøer. Dermed etterlates de dyrene som naturen ikke nødvendigvis naturlig vil bringe videre.

- Systematisk utvelgelse av dyr for jakt fører til at man i praksis avler dem. Dette er en veldig risikabel utvikling. Det kan med stor sannsynlighet utrydde en art, sier biolog Don Melnick ved Columbia University til Newsweek.

Problem også i Norge
I Norge drives det omfattende jakt på vilt, noe som påvirker bestanden.

- Man registrert det samme i Norge som i utlandet, at bestanden påvirkes av beskatning, sier Webjørn Svendsen, viltkonsulent i Norges jeger- og fiskerforbund, til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den norske jakta er mest knyttet til kjøtthøsting, ikke troféjakt. Dette fører til større bevissthet omkring beskaffenheten på dyrene som jaktes på.

- Det er en sammenheng mellom størrelse og alder, derfor unngår man å skyte mange store eldre dyr. Man ønsker at det skal være store dyr i Norge, derfor praktiserer mange rettighetshavere frivillig størrelsebegrensning, sier Webjørn Svendsen.

I Norge reguleres jakten gjennom strenge kvoter som fordeler beskatningen på alder og kjønn.

Les mer fra Dittdyr. no:

Brutalt angrepet av panda

- Halsbånd kan skade hunden

Blodkamp i Kabul

Mange dyr
Problemet med «reversert evolusjon» eksisterer i hele verden. I Australia har kenguruen blitt betraktelig mindre. I Alaska har Kodiakbjørnen minket i gjennomsnittsstørrelse over de siste 30 årene. I Tanzania har andelen elefanter uten elfenben økt fra 2 % til 38 % av bestanden, mens i Sør-Afrika er andelen uten elfenben på hele 98 %, skriver Newsweek.

Størrelsen er ikke det eneste problemet for disse dyrene. Etter hvert som bestanden beskattes forsvinner elementer i artenes genbank, gener fra dyr som fra naturens side ofte er utpekt som vinnere i evolusjonen. Artenes eksistens kan trues av et mindre spekter av genvariasjon.

Konsekvenser
Forskning på evolusjon i viltbestand er et omfattende arbeid, og må ta i betraktning forandringer i økosystem og klimatiske forutsetninger over flere generasjoner. Forskere ber jegere om å tenke over konsekvensene ved jakt.

- Jegere ønsker dyr med store horn og gevir, men jakt gjør dette vanskeligere å oppnå, sier konservasjonsbiolog Richard Harris til Newsweek.

Kommentarer til denne saken