Gå til sidens hovedinnhold

Jakten på 920.000 forsvunne vaksinedoser: - Krever en god forklaring

Mens norske helsetopper er i villrede, haler AstraZeneca ut tiden.

Se video-intervju med helsedirektør Bjørn Guldvog her:

MARMORSALEN (Nettavisen): Norge var lovet 1.120.000 vaksinedoser fra AstraZeneca, via EU, i februar. I stedet får vi 200.000.

AstraZeneca er blitt sterkt kritisert av EU etter å ha varslet en dramatisk reduksjon i de lovede leveransene.

En EU-kilde opplyste ved 12-tiden onsdag at AstraZeneca ikke ville delta på krisemøtet med EU-kommisjonen senere onsdag.

Det avviste selskapet, som nå er i hardt vær, raskt.

«Vi skal gjøre vårt beste»

Ifølge AstraZenecas leder, Pascal Soriot, er ikke selskapet, som har en kontrakt med EU på levering av over 400 millioner doser, juridisk bundet til å følge en bestemt tidsplan.

– Det er ikke en forpliktelse vi har overfor Europa. Ifølge kontrakten har vi sagt at vi skal gjøre vårt beste, sa han.

Les også: Stavrum: Hissig koronakrangel og innbitt jakt på vaksinedoser som kan være solgt unna

- Veldig uheldig

- Helsedirektør Bjørn Guldvog, hva tenker du om at vi ikke har fått de 920.000 dosene fra AstraZeneca som vi var lovet?

- Det er veldig uheldig at disse leveransene er så lite forutsigbare, og vi hadde håpet på å ha en plan frem mot sommeren hvor vi hadde vaksinert absolutt alle, sier Guldvog til Nettavisen.

Han legger raskt til at ikke alt håp om å oppnå dette er borte ennå:

- Det kan komme andre endringer som er i mer positiv retning, men det gjør vaksineringen frem mot sommeren mindre forutsigbar, konstaterer han.

- Krever en god forklaring

- Hva tenker du om forklaringen fra AstraZeneca om «produksjonsutfordringer» - er det grunn til å ha tillit til den?

- Jeg har veldig lite opplysninger om det, så vi får bare følge med på dette. Jeg antar det er ganske mange land i Europa som ønsker å finne ut eksakt hva dette skyldes, og vi vil ønske en god forklaring.

Det velrenommerte nettstedet Politico siterer EU-kilder som antyder at AstraZeneca har brutt avtalene med EU og Norge for å selge unna doser til andre nasjoner for høyere priser.

Les også: Dette er Guldvogs «atomknapp»

Nettavisen spurte helseministeren om dette:

- Kan du bekrefte eller avkrefte at AstraZeneca skal ha brutt avtalen med Norge og EU og solgt unna vaksiner til høystbydende?

- Nei, det kan jeg ikke bekrefte. Jeg har ikke noe kjennskap til det, men EU jobber nå med å få bedre oversikt over situasjonen og hva dette betyr og hva som er forventede leveranser fremover, svarer Høie Nettavisen.

- Det gjøres en betydelig innsats der, og jeg er glad Norge er en del av det fellesskapet, så vi kan jobbe sammen om å finne løsninger, legger han til.

- Men det føles ikke særlig trygt at 920.000 doser ikke kommer hit – hvor er de blitt av?

- Det foreløpige begrunnelsen fra selskapet er «produksonsutfordringer». Jeg forstår at spørsmålet stilles, for mange – inkludert meg – hadde et klart inntrykk av at dosene allerede var produsert og sto på lager. Det var også derfor Mette Fredriksen i Danmark i slutten av forrige uke ba om at dosene ble fordelt til landene før 29. januar, så at vi må få klarhet i hva som har skjedd, synes jeg er bra.

Høie vet ikke

- Synes du det er et troverdig svar fra AstraZeneca?

- Det har jeg ingen mulighet til å vurdere nå. Det er noe av det vi må finne ut av.

Les også: Pfizer inngår gigantisk vaksineavtale med fransk legemiddelprodusent

- Hvordan vil du forsikre deg om at dette ikke skjer i møte med Pfizer og andre?

- På vaksineområdet vil det være risiko knyttet til produksjon, så hvis det er produksonsutfordringer som er forklaringen, slik selskapet sier, er det en risiko vi har med alle avtaler. Vaksine-produksjon er veldig krevende, ikke minst når man hele tiden skalerer opp produksjonen, bemerker Høie.

Les også: Massiv kritikk av Guri Melbys (V) hjemmeskole-grep: - Svært overrasket

- Det vi fryktet, har skjedd

Helseministeren bemerker at det er grunnen til at FHI har vært så opptatt av beredskapslager for dose to og den «føre var»-tenkingen mange har vær kritiske til før.

- Det vi fryktet skulle skje, har skjedd – og i et større omfang enn vi hadde håpet på, konstaterer han.

- Det som går mange utålmodige nå er at under 2000 personer i Norge har fått dose to. Kan du forsikre oss om at du er nok på hugget i møte med EU fremover slik at vi får leveransene hit?

- Leveransene kommer, helt rettferdig fordelt. Jeg er glad EU fordeler vaksiner etter innbyggertall og ikke smittetall, så det skjer rettferdig.

AstraZeneca avviser favorisering

AstraZeneca erkjenner det har vært problemer med leveransen til EU, men avviser at selskapet favoriserer andre land.

I et intervju med den italienske avisen La Republicca svarer selskapets toppsjef Pascal Soriot på kritikken som her kommet etter at AstraZeneca varslet en betydelig reduksjon i leveransen.

Han erkjenner at det har vært forbigående problem i forskjellige regioner, ikke minst i EU. Samtidig har Storbritannia, som allerede har godkjent vaksinen, sikret seg større leveranse.

- Men kontrakten med britene ble underskrevet tre måneder før avtalen ble inngått med EU. Så vi har i forhold til Storbritannia hatt tre måneder ekstra til å klargjøre alle forbigående problemer med leveringen av koronavaksinen, sier han.

Se også intervju med FHI-direktøren:

Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene