Jakten på drømmekroppen

Jentene opplever ofte et press for å slanke seg, mens gutta kan føle at en sterk kropp med store muskler er løsningen.

Jukser vi mer enn før? Forventer vi super effekt av treningen etter kort tid? Anabole steroider og andre kjemiske kjønnshormoner flommer inn over landet som aldri før. Ferske tall fra Tollvesenet viser at det har vært en enorm økning i både antall beslag og mengde.

Kropp i forandring
Media fokuserer veldig mye på kropp. Dette påvirker oss. Den sterke fokuseringen på kropp, kan føre til at noen tøyer grensene for å forandre kroppen til reklamens idealer. De spiser for lite eller bruker dopingmidler for å få store muskler.

Tenårene kan være en vanskelig tid. Kroppen forandrer seg og du forandrer deg. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen. Endringene kan lett føre til utrygghet og usikkerhet. Dette vet selgerne av ungdomsprodukter å benytte seg av. Jentene opplever ofte et press for å slanke seg, mens gutta kan føle at en sterk kropp med store muskler er løsningen. I en slik situasjon er det noen som lar seg friste av lettvinte løsninger som bruk av anabole steroider.

Hva er doping?
Ordet dop kommer opprinnelig fra Sør-Afrika. Dop var en sterk drikk som ble laget for å øke psykisk og fysisk utholdenhet. Dop er et gammelt fenomen som har en sterk forankring i de fleste kulturer. I ulike tidsepoker har folk kjent til og lett etter stoff som kunne påvirke kroppens prestasjonsevne i ulike sammenhenger.

I dagligtale er doping gjerne forstått som medikamenter man tar for å øke sin prestasjon. Mange forbinder doping med anabole steroider, selv om doping er mye mer.

I idrettssammenheng er definisjonen av doping utvidet. Vi finner definisjonen i Norges Idrettsforbunds lov

Størst problem utenfor organisert idrett
Dopingbruk, spesielt bruk av anabole steroider, er så utbredt at det i dag sees på som problem. Undersøkelser i Norge viser at nesten 2 prosent av ungdommer mellom 14 og 17 år har brukt anabole steroider. Dette er bruk utenfor organisert idrett. Innen organisert idrett er det større kontroll og bruken mer beskjeden. Undersøkelser viser også at de som har forsøkt dopingmidler, oftere har vært involvert i ulike typer risikoatferd.

I 2003 ble rapporten: ”Kjennetegn ved dopingsaker i organisert idrett” utgitt. Les hele rapporten. (pdf-fil)

Hvilke stoffer blir regnet som ulovlige?
Den nasjonale dopinglisten gir en oversikt over forbudte legemidler i salg i Norge og som kan gi utslag på en prøve ved dopingkontroll.

Listen omfatter alle legemidler med samme navn, uansett produsent. De ulike preparatene er sortert alfabetisk etter navn. Sammen med listen får du også informasjon om forbud, bruk, virkninger og fritak.

Birkninger av anabole steroider
Anabole sterodier har en rekke bivirkninger. De aller fleste av dem kan ramme både jenter og gutter:

¿ Stopp i lengdevekst
¿ Stigende blodtrykk
¿ Håravfall og flere kviser
¿ Økt aggresjon og konsentrasjonsvansker
¿ Hodepine
¿ Ujevn hjerterytme
¿ Tørr munn
¿ Luftveisinfeksjoner
¿ Tykkere hud og hudsprekker
¿ Innskrumpede testikler, i verste fall sterilitet
¿ Impotens
¿ Vekst av bryster
¿ Vekst av klitoris, økt behåring og endring av stemmen hos jenter
¿ Muskelbrister og skader i ledd
¿ Vektøkning og væskeopphopning i kroppen
¿ Utvikling av kreft i leveren

Mer om skadevirkninger finner du hos Antidoping Norge

Dopingtelefonen
Har du eller noen du kjenner behov for å snakke med noen om doping? Ring dopingtelefonen. Tjenesten er gratis og anonym og benytter grønt nummer 800 50 200.

Relaterte lenker på ung.no
Antidopingarbeid
Verdier innen idretten
Hvor utbredt er doping?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.