Jakter på flere terrorister

Foto: Privat (Privat)

Svensk politi får internasjonal hjelp i jakten på selvmordsbomberens medhjelpere.

14.12.10 06:14

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sa mandag ettermiddag at de tror Taimour Abdulwahab kan ha vært på vei til Centralstationen da deler av bomben gikk av ved en feiltakelse. Hadde mannen sprengt hele bomben inne på Centralstationen ville antall dødsfall blitt langt høyere.

– Han hadde et bombebelte på seg, en ryggsekk med en bombe og et objekt som han bar på som ser ut som en trykkoker. Alle delene inneholdt sprengemner, sier sjefsåklagare Tomas Lindstrand til svenske Aftonbladet.

Flere bomber
Politiet tror at de tre ulike sprengemnene skulle plasseres på ulike steder inne i den sentrale jernbanestasjonen i Stockholm sentrum.

– Hvor han var på vei vet ingen, men det er rimelig å anta at en feil gjorde at den ene bomben ble utløst og forårsaket hans død. Det var julehandel i Stockholm og han var velutrustet når det gjelder bombelegemer. Kanskje han var på vei til et sted med mye folk, kanskje Centralstationen, kanskje Åhlens, sier Lindstrand.

Lindstrand sier at politiet går ut ifra at han ikke var alene om terroraksjonen.

Jakter på flere
– Slik det ser ut nå var han alene som selve utførelsen, men vi vet erfaringsmessig at det pleier å være flere personer involvert i slike forbrytelser. Selv om det var mislykket virker det som om aksjonen var godt planlagt på forhånd. Vi ser etter mulige medhjelpere i Sverige, England og i Midtøsten, men vi har foreløpig ingen mistenkte.

Politiet har likevel aksjonert mot flere adresser. I Hässelby gikk rundt 15 væpnede politi til aksjon mot hjemmet til nære venner av Abdulwahab. I Tranås har politiet også gått inn i leiligheten som sto skrevet på selvmordsbomberen. I Luton i England har politiet ført hans kone og barn bort fra hjemmet, og beslaglagt leiligheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag