*Nettavisen* Nyheter.

Jakter på sannheten om Arafats død

Foto: ODD ANDERSEN (Afp)

Mistenker at Israel forgiftet PLO-lederen

Dersom det viser seg at Yassir Arafat ble forgiftet, vil det palestinske lederskapet sende saken til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– Vi vil vente på resultatene av etterforskningen. Vi anklager ingen så langt, men uansett resultat, vil vi fortsette jakten på sannheten, sier Tawfiq Tirawi, som leder den palestinske kommisjonen som gransker Arafats død.

Mange palestinere mistenker at Israel sto bak da den palestinske lederen brått ble syk og døde i 2004. Israel avviser dette.

Eksperter åpnet tirsdag morgen graven til Arafat i Ramallah på Vestbredden og tok prøver av levningene. Bare en palestinsk lege fikk lov til berøre levningene, mens de andre ekspertene observerte prosessen. Også franske, sveitsiske og russiske eksperter var til stede og fikk med seg hver sine prøver.

Mest lest i Nettavisen:

Uavhengige analyser
Ekspertene skal uavhengig av hverandre analysere prøvene og forsøke å finne ut om Arafat ble forgiftet med det svært radioaktive stoffet polonium. Det vil imidlertid ta flere måneder før prøvene er ferdig analysert og et eventuelt svar foreligger.

– For å gjøre disse analysene, å sjekke, kryssjekke og dobbeltsjekke, vil det ta flere måneder, og jeg tror ikke vi vil ha noe konkret å forholde oss til før i mars eller april neste år, sier Darcy Christen, talsmann for Lausanne universitetssykehus.

Andre forskere påpeker at selv om det skulle være tilfelle at Arafat faktisk ble forgiftet med polonium, er det ikke sikkert at man vil finne spor av det.

Grunnen til det er at polonium har kort halveringstid og forsvinner mye raskere enn de fleste andre radioaktive stoffer.

En gruppe franske dommere var på besøk i Ramallah samtidig som graven ble åpnet, for å spørre ut flere personer i den innerste kretsen rundt Arafat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mohamad Torokman

Fant polonium i klær
Legene klarte ikke å fastslå dødsårsaken da Arafat døde på et militærsykehus i Paris i november 2004. Det ble ikke utført noen obduksjon, i tråd med enken Suhas ønske.

Etter at det ble funnet høye nivåer av polonium i Arafats klær, besluttet en fransk domstol i august i år å starte drapsetterforskning.

Ryktene om at Arafat egentlig ble drept, har gått helt siden hans død. Spørsmålet er om saken noen gang vil bli løst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Suhaib Salem

Kritiske slektninger

Det var Arafats enke Suha som ba den franske domstolen om å starte drapsetterforskning og få begjært graven åpnet. Men mange andre av Arafats slektninger er svært kritiske til prosessen som nå er i gang og kaller det gravskjending.

Eksperter sår tvil om Arafat kan ha blitt forgiftet med polonium og viser til hvilke symptomer han hadde.

Et av dem er at man mister alt hår. Men da Arafat ble fløyet til Paris for behandling i 2004, hadde han kraftig skjeggvekst.

Polonium-210 er et sjeldent, radioaktivt grunnstoff som er svært giftig, langt giftigere enn for eksempel cyanid. Den russiske agenten Aleksandr Litvinenko, som døde i London i 2006, ble drept av polonium-forgiftning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.