Gå til sidens hovedinnhold

Jan Bøhler: - Manglende foreldreansvar er et stort problem i områdene jeg jobber for

Politikere peker på foreldrenes ansvar i bekjempelsen av ungdomskriminaliteten.

- Foreldre har den aller viktigste rollen i å forebygge barne- og ungdomskriminalitet, sier politiinspektør Rune Solberg Swahn ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

- Jeg tenker mye på hvilke tiltak som må til for at foreldre skal forstå dette, sier stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap).

Spørsmålet om foreldres rolle i forebygging av ungdomskriminalitet, ble satt på dagsorden av den svenske riksdagspolitikeren Johan Forssell (Moderaterna).

- Vi prater mye om mer politi, strengere straffer og forebyggende tiltak når det kommer til gjengkriminalitet. Jeg mener et perspektiv hele tiden blir glemt: Mange er under 18 år, altså ungdommer og barn. Hvor er foreldrenes ansvar i alt dette? sier Forssell til svenske Expressen.

Den svenske topp-politikeren er som mange andre preget av den økende volden de siste månedene. Svenskene har blitt rystet av drap, bilbranner, ran og annen kriminalitet. Til og med Kong Carl Gustaf var nylig ute og uttrykte sin bekymring.

Les mer: Svensk politi: 50 brutale gjenger herjer med Stockholm

Forssell, som jobber med rettspolitiske spørsmål i den svenske Riksdagen, la nylig ut et flammende Facebook-innlegg:

- Må sette grenser

Noe av essensen i det lange innlegget er at foreldrene er nødt til å komme på banen.

«Setter man barn til verden har man også et ansvar for etter beste evne, å gi dem sunne verdier og sette grenser når problemene oppstår. Jeg er helt overbevist om at det går an å få Sverige på riktig spor igjen. Det er ikke naturlig at vi skal ha en eskalerende gjengkrig, eller at mennesker i flerfamilieboliger skal våkne opp til duften av kruttrøyk eller knust glass», er noe av det Forssell skriver.

- I Sverige høres det alltid ut som at staten har ansvaret. Er man en forelder og har satt et barn til verden, så har man et ansvar for å gi det barnet sunne verdier og sette grenser. Skal ungdommer være ute på nettene og brenne biler, eller skal man som foresatt ta sitt ansvar? sier politikeren klart og tydelig til Expressen.

Les også: Politiet i Malmö har oppklart 6 av 38 drap med skytevåpen

- Ser vi spesifikt på ressurssvake områder vet man at de som begår kriminelle handlinger ofte er personer som nylig har kommet til Sverige, eller som ikke er født i landet, men som har kommet senere, hevder Forssell overfor Expressen.

Expressen viser til en undersøkelse fra Dagens Nyheter at gjerningspersonene som er involvert i skyteepisoder har en gjennomsnittsalder på 27 år, og at personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert.

Flere skyteepisoder

Like før nyttårsaften ble en mann skutt og drept i Gøteborg ved en pizzeria, i noe som politiet omtalte som en mulig gjengkonflikt. Tidligere i desember ble en mann drept i Uppsala og en annen ble alvorlig skadd.

Les også: Én mann skutt og drept i Uppsala i Sverige

Samme måned ble to menn skutt og drept utenfor en nattklubb i Norrköping, og i november ble svenskene rystet etter at en 15 år gammel gutt ble skutt og drept i Malmø. Dette er bare noen få eksempler på volden i Sverige, hvor gjerningsmenn og ofre er unge personer.

Oslo-politiet: - Foreldre er viktigst

- Fra et politifaglig perspektiv er jeg enig i at foreldre har den aller viktigste rollen i å forebygge barne- og ungdomskriminalitet, sier politiinspektør Rune Solberg Swahn ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Les: Åtte ungdommer ranet av barn og unge i Stavanger siste halvår

Han sier at det ikke er en motsetning i å peke på at foreldre bør gjøre enda mer, og at samfunnet bør ha et bedre sikkerhetsnett for å fange opp og hjelpe de som trenger det.

I dag involverer politiet foreldre blant annet gjennom bekymringsamtaler.

- Vi kaller inn barn og ungdom med deres foreldre når vi mener det er bekymring for at de vanker i feil miljø, eller når det er andre bekymringsfaktorer som bør formidles til foreldrene, sier Swahn.

Les: Tenåringer mishandlet medstudent

Han sier politiet har bekymringssamtaler med familier fra alle lag av samfunnet.

- Vi ser hele spekteret, fra familier som er svært ressurssterke på alle måter, til familier som trenger hjelp til å håndtere både seg selv og barna, sier han.

Har du foto eller video av hendelser? Tips oss på 02060@nettavisen.no

Swahn sier at politiet også skriver flere tusen meldinger til barnevernet hvert år, og at mange familier får god veiledning gjennom barnevernet.

Les også

Han plukker opp ungdom før de blir voldsmenn

- Foreldreengasjementet er avgjørende

- Manglende foreldreansvar er et stort problem i områdene jeg jobber for, sier stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap). Han er svært opptatt av bekjempelsen av ungdomskriminaliteten på Oslo Øst, og sier at foreldreansvaret har blitt adressert flere ganger.

- Noen foreldre tar det alvorlig, men ofte er foreldre lite aktive og skjønner ikke alvoret. Det bekymrer meg mye, sier Bøhler.

Selv er han leder for Groruddalstinget og er med i styret i Grorud idrettslag. Han sier at det ofte er vanskelig å få foreldre med minoritetsbakgrunn til å stille opp som trenere eller i styre av borettslag, barnehager og skoler.

Les: «Jeg vil leve», tenkte 17-åringen under overfallet

- Jeg tror at foreldreengasjementet er helt avgjørende for utviklingen i disse områdene. Jeg tenker mye på hvilke tiltak som må til for at foreldre skal forstå dette. Blir dette godt nok kommunisert til nyankomne til Norge? Hva lærer de om foreldrerollen i integreringskursene? Får de god nok kunnskap om hvilke forventninger vi har til dem som foreldre? undrer Bøhler.

Bøhler poengterer at når for de mest alvorlige ungdomskriminelle, så er det andre institusjoner som må inn å hjelpe ungdommene.

- De unge i gjengmiljøene har ofte kommet alt for langt på en kriminell løpebane til at det er noen realisme i at foreldrene kan ha kontroll på dem, sier han.

Kommentarer til denne saken