Ap-veteranen Bøhler meldte overgang til Sp i oktober, noe som vakte oppsikt blant mange. I en meningsmåling som Norstat har gjort på oppdrag for NRK og Aftenposten , får Senterpartiet en oppslutning på 4,5 prosent i Oslo. Partiet har dermed doblet seg i Oslo siden forrige stortingsvalg.

Dersom det hadde vært resultatet i valget neste høst, ville Senterpartiet fått inn en representant fra Oslo på Stortinget for første gang siden 1997.

Bøhler: - Motiverende

Jan Bøhler uttaler til NRK nyhetsstudio at dette er motiverende:

- Dette var en hyggelig nyhet å få. Jeg var spent på hvordan det ville slå ut, og nå får vi en ytterligere motivasjon fremover, sier Bøhler - som håper han kan bidra til økt oppmerksomhet om Senterpartiet i Oslo.

- Jeg ønsker Arbeiderpartiet lykke til, sier Bøhler.

Les også: Valgforsker: - Ikke så mye som skal til for å sikre Bøhler fast plass på Stortinget - for Senterpartiet

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, sier til NRK at dette bekrefter en nasjonal tendens og at det betyr at de må jobbe hardere fremover.

Les også: - Oslo Arbeiderparti ligner stadig mer en sekt

Ap faller kraftig og risikerer å bli mindre enn Høyre ved neste valg, ifølge målingen. Bøhlers tidligere parti får en oppslutning på 20,9 prosent. Det er 7,5 prosentpoeng lavere enn ved forrige stortingsvalg.

Samtidig går de rødgrønne samarbeidspartnerne fram. MDG og Rødt øker begge til to mandater, mens SV beholder sine to.

Les også: To kjemper i konflikt med Ap - Jan Bøhler grilles av Trond Giske

Oppslutning for alle partiene i prosent (endring fra stortingsvalget i 2017 i parentes):

Rødt 7,2 (+0,9), SV 11,9 (+2,6), Ap 20,9 (-7,5), Sp 4,5 (+2,4), MDG 9,3 (+3,3), KrF 1,7 (-0,4), Venstre 6,2 (-2,2), Høyre 28,4 (+2,0), Frp 7,1 (-2,4), Andre 2,9 (+1,4).

- Oslo er ingen Sp-bastion

Nettavisen stilte professor Bernt Aardal ved UiO følgende spørsmål:

- Hva skal til for at Bøhler sikrer en stortingsplass for Oslo Sp etter valget i 2021?

- Oslo har ikke akkurat vært noen Senterparti-bastion. Vi må helt tilbake til 1993 for å se sist gang de sikret et mandat, og da var det det nært knyttet til EU-saken, svarte han og la til at:

- Men Senterpartiet trenger ikke øke oppslutningen så enormt mye for å sikre et mandat fordi sperrene for mandater er lavere i Oslo er lavere fordi man har flere mandat.

Les også: Først vraker de Jan Bøhler - og så blir de rasende og kaller ham for en jævla sviker

- Hvis Jan Bøhler klarer å holde på appellen til en del av sine gamle velgere og klarer å skaffe seg noen nye, skal vi ikke se bort fra at han kan komme inn på Stortinget på fast plass.

- Hvor mange stemmer trenger Bøhler for å få dette til?

- Senterpartiet hadde rundt 7000 stemmer sist, så de må fordoble det for å komme i betraktning. Men prosentvis er ikke dette så veldig mye i en stor kommune som Oslo, svarer Bernt Aardal Nettavisen.