Det er Bøhler selv som avslører det overraskende partibyttet i en melding på Facebook torsdag morgen.

- Jeg har ikke noe behov for å si negative ting om mitt gamle parti, og står fullt og helt for mine sosialdemokratiske grunnverdier. Men SP har i de seinere årene blitt mer og mer til et folkekjært grasrotparti med økende oppslutning blant småkårsfolk og vanlige arbeidsfolk landet rundt, skriver Bøhler på Facebook.

Les flere reaksjoner: Jan Bøhler skaper raseri i Ap etter bruddet

- Lite preget av innavl

Bøhler valgte nylig å takke nei til gjenvalg på Stortinget for Oslo Arbeiderparti, etter fire perioder som stortingsrepresentant. Nå takker han ja til å toppe stortingslista til Senterpartiet som førstekandidat for partiet i Oslo.

- Partiets tillitsvalgte framstår som utadvendte og lite preget av innavl, og evner å ta tak i saker som er viktige for mange velgere. Så for meg er skrittet til SP ganske kort og greit å ta, skriver den mangeårige stortingsrepresentanten.

Se video: Bøhler møtte pressen etter sjokknyheten:

Bøhler blir heller ikke å finne i Arbeiderpartiets stortingsgruppe fram til valget i september neste år, selv om han har igjen ett år av sin stortingsperiode.

- Han går ut av Aps gruppe, bekrefter kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Bøhler forteller at han har fått en rekke støtteerklæringer siden han takket nei til gjenvalg, etter det han selv beskrev som intriger innad i fylkespartiet.

Les også: Bøhler gråtkvalt av spørsmålet: – Ville skilles som venner

Senterpartiet jubler

Partibyttet blir mottatt med jubel i Senterpartiet:

«Godt fornøyd med uttellingen for Senterpartiet på overgangsmarkedet. Ønsker Jan Bøhler velkommen til Senterpartiet», skriver stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) på Twitter.

Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) er også fornøyd.

- Jeg ønsker Jan velkommen med på laget. Jan bøhler har vært, og er en tydelig stemme i mange saker, og særlig i saker som omhandler integrering og kriminalitetsbekjempelse. Ingen tvil om at han vil styrke Sp-laget, og han vil være en god kandidat for Oslo Senterparti. Eg glede meg til samarbeid, og til å kjempe om valgseier neste år, skriver Borch i en sms til Nettavisen.

Les også: Frp flørter med Jan Bøhler: – Han er hjertelig velkommen

Ap-politiker: - Jævla sviker

Mens andre i Arbeiderpartiet raser over partiovergangen:

«For en jævla selvopptatt sviker», skriver Ap-politiker Andreas Halse i Oslo på Twitter. Halse er bystyrepolitiker for Arbeiderpartiet i Oslo.

«En av de sjukeste mytene Jan har spredd er at han har blitt pressa ut av AP. I tre år har han ikke møtt på ett (!) møte i Oslobenken vår, tar aldri telefonen når Oslopartiet ringer, møter aldri på våre fellesmøter. Han har fullstendig svikta prosjektet Oslo AP for seg selv», havder Halse i det kraftige angrepet.

Han mener Bøhler langt fra er presset ut av Arbeiderpartiet.

«Den greia om at han ble pressa ut var noe verre sprøyt. Han turte bare ikke å stå i nominasjonsstrid etter å ha vært så kjip mot partiet. Da valgte han heller å kaste dritt mot partiet og lederen enn å stå opp for sine egne valg», fortsetter han.

Senere torsdag la Halse seg imidlertid flat etter «jævla sviker»-uttalelsen.

- Ønsker Ap lykke til

Bøhler skriver blant annet at han har funnet felles sak med Senterpartiet i kampen for å redde Ullevål sykehus og en behandlingsreform i russektoren.

Han påpeker også at han ønsker en regjering med Ap og Senterpartiet etter valget neste år.

- Jeg håper at jeg ved å være stortingskandidat neste år, kan bidra til at de mange tidligere AP-velgerne som satt hjemme ved partiets elendige kommunevalg i 2019, vil stemme og sørge for et nytt flertall. Jeg ønsker mitt gamle parti lykke til i valgkampen. Begge partiene må lykkes for å danne et regjeringsalternativ med tyngde. Jeg har ikke skiftet side i politikken, snarere tvert imot: Jeg tror jeg i Sp vil kunne jobbe enda bedre for mine folk og saker, og håper at de mange som hittil har støttet meg, blir med på veien videre, skriver 68-åringen på Facebook.

Bøhler har i hele sin politiske karriere jobbet for å sette søkelys på utfordringene på Oslos østkant, der han selv vokste opp. Han har blant annet laget låter og musikkvideoer for å få fokus på de unges utfordringer.

I sommer var Jan Bøhler gjest i Nettavisens podkast Stavrum & Eikeland. Der snakket han mye om problemene i hans kjære Groruddalen i Oslo:

Støre: - Det er synd

Ap-leder Jonas Gahr Støre synes også det er synd at Bøhler forlater partiet.

- Vi har visst en stund at han ikke tar gjenvalg for Oslo Arbeiderparti, men det er synd at han melder seg ut av partiet når det fortsatt er ett år igjen av stortingsperioden, sier Støre i en kommentar til Nettavisen.

Oslo Senterparti har sendt ut en melding til sine medlemmer der de skriver at de vil invitere Bøhler på sitt medlemsmøte allerede i løpet av oktober.