HAMMERSBORG (Nettavisen): - Det er han der oppe, er det ikke? Med caps. Jo, det er han! Så sprek, sier fotografen.

Vi møter den rykende ferske senterpartisten Jan Bøhler (68) i en klatrepark i Oslo sentrum en iskald november-torsdag.

Idet september ble oktober slo det ned som en bombe at Ap-politikeren, kanskje mest kjent for sitt bankende hjerte for Groruddalen, meldte overgang til Senterpartiet (Sp).

Se video øverst: Jan Bøhlers nye liv: - De ville såre og ramme meg

- Varm i trøya

- Nå er det gått fem-seks uker siden overgangen ble kjent. Hender det at du glemmer deg bort?

- Nei, ikke nå lenger, ler han.

- Jeg har det veldig bra, nå er jeg blitt varm i trøya som senterpartist. Det faller naturlig for meg det, altså.

Les også: Bøhler gråtkvalt av spørsmålet: – Ville skilles som venner

Nyheten kom etter uker med indre uro i Oslo Ap, som vraket Bøhler – og hvor det fortsatt murrer såpass at offentligheten får del i personkampen, sist etter Espen Barth-Eide ble neglisjert. 24. november blir den endelige innstillingen klar.

Reaksjonene på Bøhlers valg lot ikke vente på seg – men i ordelag vi sjelden hører: «Jævla sviker» var første reaksjonen fra en tidligere kollega i Oslo Ap.

- De ville såre og ramme meg

- Det var til dels krass kritikk mot deg fra flere i Ap da du meldte deg ut. Hvordan har reaksjonene vært disse ukene?

- Det har vært enorm støtte og sympati fordi de få toppene i Oslo Ap som brukte skjellsord og pønsket ut ting de tenkte skulle såre og ramme meg. Folk reagerte veldig på det, ukjente kom bort til meg på gaten, og sa jeg ikke skulle bry meg om det, forteller Bøhler.

- Det har jeg heller ikke gjort, så det har gått veldig fint. Jeg skjønner at folk kan være lei seg for at jeg ikke er i Ap lenger, men de fleste både der og ellers har jo ønsket meg lykke til og tatt meg på ordet når jeg har sagt at jeg vil vi skal «skilles som venner,» utdyper Stortingets sprekeste 68-åring.

Les også: Først vraker de Jan Bøhler - og så blir de rasende og kaller ham for en jævla sviker

- Gidder ikke å bry meg

Daglig trening hjelper ham å holde fokus:

- Det er noen få i Oslo Ap som har holdt på og som jeg ikke gidder å bry meg om.

Ingen beklagelse

- Har du fått noen beklagelse fra de det gjelder?

- Nei, ikke som jeg har registrert. Men jeg har ikke giddet lese alt de har holdt på med, vet ikke hva de har sagt frem og tilbake i sosiale medier. Det får de stelle med selv.

- Det har på ingen måte roet seg i Oslo Ap – er du opptatt av hva som skjer der videre?

- Nei, overhodet ikke. Jeg er veldig glad jeg ikke er noe involvert i det. Det ser jo ikke bra ut, og de har gjennom skjellsordene mot meg og andre ting som har skjedd, bekreftet at det er et miljø jeg ikke vil være en del av lenger.

- Jeg føler meg veldig bra nå, kan konsentrere meg om de sakene jeg har jobbet med bestandig og kan jobbe uten å ta hensyn til interne intriger og andre greier.

- Et godt hjerte er avgjørende

- Hva legger du i et «miljø du ikke vil være en del av»?

- Det er et miljø med blant annet skjellsord, som gir uttrykk for holdninger som ikke er noe bra. De menneskelige egenskapene er det viktigste for meg, uavhengig av parti-tilhørighet. Å ha et godt hjerte for hverandre er avgjørende for meg, sier Bøhler ettertenksomt.

- Ifølge en fersk Oslo-måling er du inne på Stortinget i 2021 for Oslo Senterparti, hvis den holder stikk. Hva tenker du om det?

- Det er veldig trivelig å se at det er muligheter. Jeg har merket på gaten at mange har sagt til meg at de skjønner godt hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde og at de vil jeg skal representere dem på Stortinget. Jeg bor og lever slik de gjør, de kjenner seg igjen i meg og er opptatt av det jeg har stått for. De bryr seg ikke så mye om hvilket parti jeg er der for – men at de kjenner meg. Da blir jeg veldig glad hvis det kan gi utslag på både valg og meningsmålinger, så selv om det er et langt løp, er jeg optimist.

Full strid: - Mange er sjokkert

Det er full strid i Oslo Ap etter at tidligere statsråd Espen Barth Eide søndag ble vraket fra sikker stortingsplass og Kamzy Gunaratnam havnet på fjerdeplass.

– Vi er mange i Oslo Ap som ble sjokkerte. Nominasjonskomiteen har ikke tatt hensyn til partiorganisasjonen. Vi vil ha Barth Eide og Kamzy. Det har et flertall i partiet sagt tydelig fra om, og det har de ikke tatt hensyn til, sa lokallagsleder for Hasle Ap, Mads Andreas Danielsen, til NRK mandag.

Forbigåelsen gjør ham så provosert at «dette må det ryddes opp i».

Les også: Valgforsker: - Ikke så mye som skal til for å sikre Bøhler fast plass på Stortinget - for Senterpartiet

- Flere kamerater har skiftet side

- Flere i Ap, deriblant Tor-Erik Rødberg Larsen, følger deg og melder overgang til Sp?

- Ja, det er det! Jeg synes det er hyggelig, men har ikke drevet noe rekruttering for det synes jeg verken er naturlig eller sømmer seg, men en del har fulgt etter og det er veldig koselig, for da har jeg fått med meg noen gode kamerater også.

På flere meningsmålinger har Sp snust Ap i nakken – og spørsmålet melder seg: Kan Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utfordre Jonas Gahr Støre.

Les også: Sp nekter å si hvem de vil ha som statsminister

Taus om statsminister-favoritt

- Men du, hvem vil du ha som statsminister, Vedum eller Støre?

- Jeg er opptatt av saker, ikke personer. Så nå er fokuset å drive en god valgkamp, så kommer forhandlingene etterpå. Det skal ikke jeg blande meg inn i, men Trygve og jeg har mye moro sammen og mye kontakt i løpet av dagen. Så jeg må si jeg trives veldig godt med Trygve og så har jeg et godt forhold til Jonas, som jeg har fra før. Jeg har ikke hatt noe trøbbel med ham.

- Snakker du med Trygve hver dag?

- Ja! Flere ganger om dagen. Vi er veldig på bølgelengde og talefot og inspirerer hverandre og får hverandre i godt humør. Det er veldig fint å ha en som til de grader er så interessert og tilstede som Trygve er.

- Samboeren min sier jeg er som en skolegutt som skal begynne i 1. klasse

- Men etter mange tiår i Ap, kan du våkne opp og tenke «jøss, er jeg i Senterpartiet?»

- Nei, egentlig ikke – og det sier litt om at jeg har valgt riktig. Samboeren min sier jeg har ny energi, er som en skolegutt som skal begynne i 1. klasse hver dag, at jeg er på hugget på en annen måte. Så jeg har gjort et riktig valg.

- Så må vi spørre deg, får du med deg Trygve på trening, eller ….?

- Han sier han vil, men henger litt etter, ler Bøhler.

- Han har vært med en gang i Groruddalen og hengt litt i et stativ, men det kunne vært mer. Han er så godt il å prate med folk, at han får konsentrere seg om det. Så får jeg trene og prate med folk, avslutter den spreke politikeren muntert.

Se video fra Grorud da Bøhler ble presentert som senterpartist: