Gå til sidens hovedinnhold

Jan Egeland: - Helt sjokkerende å se på denne nedtellingen

Millioner av mennesker risikerer å dø som følge av en menneskeskapt sultkatastrofe.

Millioner av mennesker står nå i fare for å dø som følge av matmangel i det krigsherjede Jemen. Krigen mellom opprørsstyrker og regjeringsvennlige styrker, som får støtte av blant annet Saudi-Arabia, har ført til at store deler av befolkningen lider av matmangel.

Jan Egeland har nettopp vært på et fem dager langt besøk i Jemen, hvor millioner av menn, kvinner og barn risikerer å dø, fordi omverden ikke makter eller vil gjøre det som er nødvendig.

- Det er helt sjokkerende å se og høre en nedtelling til en enorm sultkatastrofe her i Jemen, som er totalt menneskeskapt og som det er utvilsomt mulig å forebygge og stanse, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Krigen og den manglende interessen og de manglende humanitære bevilgningene, gjør at mindre enn halvparten av de syv millionene som står på kanten av stupet til en sultkatastrofe av enorme dimensjoner, får hjelp, sier Egeland.

- Ikke råd til å hjelpe alle
Denne måneden hadde Verdens matvareprogram kun råd til å hjelpe tre av syv millioner jemenitter som balanserer på kanten til sultkatastrofe. Egeland sier at heltemodige hjelpearbeidere jobber dag og natt med altfor lite midler, og lokale militære og politiske myndigheter hindrer i mange tilfeller hjelpen i å nå frem til mennesker i nød.

- I verste fall blir dette en sultkatastrofe vi ikke har sett maken til i moderne tid. Det er fortsatt tid til å stanse dette, men da trenger vi en våpenhvile og mye mer penger til hjelpearbeid, og at grenseovergangene åpnes for hjelpeforsyninger og kommersielle forsyninger, sier Egeland.

Egeland mener internasjonalt diplomati har sviktet totalt, og at menn med makt og våpen både i og utenfor Jemen undergraver alle forsøk på å forhindre sultkatastrofe og kollaps i helse- og utdanningstilbudet til millioner av jemenittiske barn.

Egeland og Flyktninghjelpen har en tydelig appell til partene i konflikten i Aden og i Sanaa, samt til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Iran og til vestlige aktører som USA og Storbritannia.

- Ikke hell bensin på bålet i konflikten. Dere må bli enige om en våpenhvile, om seriøse fredsforhandlinger og komme de 19 millioner jemenitter med behov for hjelp til unnsetning, sier Egeland.

90.000 flyangrep
Saudi-Arabia sier de har gjennomført 90.000 flyangrep mot diverse mål i Jemen siden mars måned i 2015. Landet gir luftstøtte til de regjeringsvennlige styrkene i krigen mot de lokale Houthi-opprørerne.

FN anslår at 10.000 mennesker er drept og 40.000 skadet siden konflikten brøt ut.

De jemenittiske Houthi-opprørere med støtte fra deler av regjeringshæren, grep makten i Jemens hovedstad Sanaa i september 2014 og drev landets sunnimuslimske president Abd-Rabbu Mansour Hadi i eksil, ifølge NTB.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot de sjiamuslimske opprørerne, i spissen for en USA-støttet regional koalisjon.

Ifølge Flyktninghjelpen har kommersiell matimport til Jemen nådd et historisk bunnivå, og prisen på de mest grunnleggende matvarene har i snitt økt mer enn 30 prosent. 60 prosent av befolkningen har ikke trygg og forutsigbar tilgang til mat, og nesten syv millioner mennesker vet ikke hvor det neste måltidet deres skal komme fra. Dette gjør Jemen til verdens verste matkrise.

- Ingen steder i verden står så mange liv i fare. Vi er ikke engang sikre på at Jemens aller viktigste livslinje, havnen i Hudaydah, fortsatt vil holdes åpen. Den Saudi Arabia-ledede, vestligstøttede militærkoalisjonen har truet med å angripe Hudaydah, noe som trolig vil ødelegge havnen og kutte forsyninger til millioner av sultne sivile. De alvorlige hindringene for import til Jemen gjennom sjø, luft og land har ført til en økonomisk kollaps i et land med 27 millioner innbyggere, sier Egeland i en pressemelding.

- Ikke fått lønn på åtte måneder
Under besøket i Jemen møtte Egeland familier som er rammet av konflikten, humanitære partnere og myndigheter.

- Jeg møtte lærere, helsearbeidere, ingeniører andre offentlig ansatte som ikke har fått lønn på åtte måneder og som sliter med å overleve.

Egeland forteller at bistandsorganisasjoner må klare å holde offentlig sektor gående for å unngå at epidemier og analfabetisme sprer seg.

Norge har økt bistanden til Jemen fra 100 millioner i fjor til 212 millioner i år. Giverland har gitt løfter om å gi 9,5 milliarder kroner til Jemen, men FN har bedt om det dobbelte.

Les også

FN slår alarm – 20 millioner trues av sult

Video: Skrekkscener fra slåsskamp i fly:

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken