Internasjonale hjelpeorganisasjoner strømmer til Goma for å bistå den katastroferammede befolkningen.

Flere titalls mennesker er bekreftet omkommet etter vulkanutbruddet som rammet like utenfor millionbyen Goma i Den demokratiske republikken Kongo lørdag kveld.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er på plass i Goma for å få et førstehåndsinntrykk av katastrofen som har rammet befolkningen.

- Jeg har akkurat ankommet Goma i dette øyeblikk, og kollegaer er travelt opptatt med å vurdere skaden etter vulkanutbruddet i helgen. Nå er det rapporter om ny uro i vulkanen og at lavesjøen inni vulkanen har begynt å stige. Så det er stor uro, sier Egeland til Nettavisen ved 14-tiden norsk tid tirsdag.

- Jeg kan ikke bo på Flyktninghjelpens gjestehus i Goma eller bruke kontorene våre der, fordi det ligger altfor nærme vulkanen, sier han.

Les også: Skarp advarsel: – Det vil bli konsekvenser

Egeland sier at et vulkanutbrudd er det siste Kongo trengte. Befolkningen er allerede hardt rammet av sult, vold og herjinger. Væpnede grupper har terrorisert regionen i 25 år. Innbyggere i nærliggende landsbyer har tidligere søkt tilflukt i storbyen Goma for å unnslippe herjingene til voldelige og brutale militsgrupper. Nok en gang blir de rammet av en stor krise.

Det er nesten 20 år siden forrige gang vulkanen Nyiragongo hadde et kraftig utbrudd. Den gang var det om lag 250 mennesker som mistet livet.

- Denne lavaen beveger seg veldig kjapt

En norsk vulkanekspert sier at vulkanen Nyiragongo i Goma er blant kontinentets mest aktive vulkaner, og at den kan sende ut lavastrømmer i høy hastighet.

- Dette er blant de mest aktive vulkanene i Afrika. Vulkanen ligger rett nord for Goma. Det som er skummelt, er at den har veldig lettflytende lava. Noen varianter er seige og beveger seg sent, som for eksempel på Hawaii, mens denne lavaen beveger seg veldig kjapt, sier regiongeolog i Vestfold og Telemark fylkeskommune, Sven Dahlgren, til Nettavisen.

- Hvis lavaen kommer opp fra krateret, er det veldig skummelt, for da går det veldig fort. Det har skjedd før at lavasjøer går over kanten eller at det går hull på siden av vulkanen. Du kan se for deg en kjele med kokende vann – og at det går hull i bunn av kjelen. Da er det ikke noe stas å være der spruten kommer, sier Dahlgren.

- Er det fare for nye utbrudd, Dahlgren?

- Vulkaner er noe av det minst forutsigbare du har. Det kan fort komme nye pulser, men det kan også være bom stopp. Det kan være lenge til neste utbrudd. Det er vanskelig å si, sier Dahlgren.

Minst 31 døde

Talsperson for lokalmyndighetene, Patrick Muyaya, bekreftet mandag kveld at vulkanutbruddet har krevd minst 31 menneskeliv, ifølge CNN.

Han frykter tallet på omkomne vil stige ytterligere.

Ni mennesker døde i en bilulykke da de var på flukt fra lavastrømmen, fire døde da de forsøkte å flykte fra et fengsel og to døde av brannskader, opplyste Muyaya i en uttalelse på søndag.

Les også: Tidligere BBC-sjef trekker seg fra toppjobb etter Diana-skandalen

I tillegg er hundrevis av barn fryktet savnet eller atskilt fra sine familier som følge av kaoset som oppsto etter utbruddet.

Unicef opplyser at minst 170 barn er fryktet savnet, mens 150 barn har blitt atskilt fra sine foreldre.

- Har ikke funnet barna mine

Charles Kambale er én av mange kongolesere som nå leter etter barna sine. Han gjennomsøker ruinene der hjemmet hans en gang sto.

- Jeg har fortsatt ikke sett mine to yngste barn, sier han til BBC.

Han og kona var i et bryllup da utbruddet rammet. Barna på seks og to år ble passet på av naboer.

Om lag 8000 mennesker har søkt tilflukt over landegrensen til Rwanda. En talsperson for Flyktninghjelpen opplyste at tusenvis av innbyggere i Goma måtte sove på gaten etter utbruddet.

En regjeringskilde sier til CNN mandag kveld at de fraråder folk å vende tilbake til hjemmene sine fordi det fortsatt blir registrert seismisk aktivitet i området.

Les også: WHO advarer Norge og resten av Europa før sommerferien

Flyktninghjelpen anslår at rundt 600 hjem og fem skoler har gått tapt i utbruddet. Det er stor mangel på vann og elektrisitet, og det er stort behov for nødhjelp.

- Overalt i byen kan du se folk som går rundt og bærer på eiendelene sine, barna sine og til og med geiter - hva enn de klarte å få med seg. De fleste sitter bare i veikanten og venter på at de kan vende tilbake, sier en talsperson for Flyktninghjelpen, Tom Peyre-Costa, på søndag.

- Kunne aldri forestille oss dette

Vulkanutbruddet startet ved 18-tiden lørdag kveld lokal tid. Først ved 04-tiden natt til søndag begynte vulkanen å roe seg. Lavastrømmen stanset bare en drøy kilometer unna bygrensen. Byen har om lag 1,5 millioner innbyggere.

- Vi kunne aldri forestille oss at noe som sånt kunne ramme oss. Hvor skal vi bo nå? For øyeblikket har vi ingen anelse, sier Theophile Tulinabo , som måtte fylkte fra hjemme sitt for å søke dekning, til CNN.

Les også: UFO-feber herjer i USA

Sist gang Nyiragongo hadde et stort vulkanutbrudd i 2002, var det om lag 250 mennesker som mistet livet. 120.000 mennesker ble deg gang gjort hjemløse.