Gå til sidens hovedinnhold

Jan Kjærstad tilbake til røttene

Forfatter Jan Kjærstad har sterke følelser for Grorud, hvor han onsdag var tilbake for å fortelle om sin nye bok

GRORUD: Jan Kjærstad var på hjemlige trakter for å fortelle om sitt siste verk «Normans område» i Nordtvet bibliotek på Grorud.Det var nettopp her den kjente forfatteren vokste opp. Hans sterke følelser for Oslos østkant går igjen i flere av bøkene han har skrevet siden hans debut «Kloden dreier stille rundt» fra 1980. Han har mange gode minner fra oppveksten i bydelen.

– Vi hadde alt vi trengte og da jeg bodde her var alt nytt, så det var ett flott sted å vokse opp, sier Kjærstad til Lokalavisen.

Røttene

Kjærstad flyttet fra Grorud i 1987, men siden hans far på 92 år fortsatt bor her, går det ikke lang tid mellom besøkene.

Vi hadde alt vi trengte og da jeg bodde her var alt nytt, så det var ett flott sted å vokse opp

– Jeg har sett at det har skjedd store forandringer, spesielt det at det har blitt mange flere som bor her, sier han, og peker samtidig på at infrastrukturen ikke har utviklet seg sammen med befolkningsveksten i Groruddalen.

Handlingen i boka foregår også på Valer utenfor Fredrikstad. Også dette stedet ligger hans hjerte nær.

– Jeg arvet min mors barndomshjem på Valer sammen med broren min. Jeg var der hvert eneste år, så der føler jeg meg virkelig hjemme, sier han.

Ingen selvbiografi

De mange oppmøtte fikk høre Kjærstad snakke om både bakgrunnen for boka og sitt forfatterskap. Etterpå fikk publikum mulighet til å stille spørsmål og skaffe signaturen til den kjente forfatteren.

Kjærlighetsromanen «Normans område» utspiller seg i det som beskrives som «verdens beste gate», Seilduksgata på Grünerløkka.

Det er av den enkle grunn at den hadde Christiania Seilduksfabrikk i den ene enden og Freia Sjokoladefabrikk i den andre.

Den ene siden representerer oppdagelse, den andre sødme. I boka trekker Kjærstad her paralleller til litteraturen og kjærligheten.

Kjærstad innrømmer at det finnes mange likhetstrekk mellom hovedpersonen, John Richard, og han selv. Likevel sier han at boka er langt fra selvbiografisk, selv om både områdene de ferdes i og litteraturinteressen er sammenfallende.

– Mange av karakterene kan man nok finne i virkelige personer men det mest selvbiografiske jeg har skrevet er nok Homo Falsus (1987), og her er hovedpersonen en kvinne, humrer han.