RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jan Ullrich

Sist oppdatert:
Født: 2. desember 1973Høyde: 183 cmVekt: 73 kgProff siden: 1995 Offisiell nettside: janullrich.de/

Jan Ullrich vant Tour de France i 1997, da Lance Armstrong nettopp hadde overvunnet sin livstruende kreftsykdom.

Tyskeren har også fem andreplasser i verdens mest prestisjetunge ritt. I 1996 endte han bak lagkamerat Bjarne Riis, i 1998 ble han bare slått av Marco Pantani, og siden har det blitt tre fjerdeplasser bak Lance Armstrong.

Ullrich debuterte som proffsyklist i 1995, i Team Telekom, med en 80. plass i Katalonia Rundt. Året etter endte han altså på andreplass i Tour de France.

Karrieren som syklist begynte i det tidligere DDR. Ullrich syklet sitt første ritt som tiåring i Rostock. I ungdomsårene vant han det nasjonale mesterskapet i både DDR og senere også i Tyskland, etter murens fall.

I 1993 vant han VM for amatører i Oslo. Ved siden av VM-seieren og seieren i Tour de France i 1997, er det OL-gullet i landeveisritt og OL-sølvet på temporittet i Sydney i 2000 som står som høydepunkter i karrieren.

I juli 2002 ble Jan Ullrich tatt i en dopingtest. Tyskeren erkjente at han hadde tatt amfetamin under en fest mens han trente seg opp etter en kneoperasjon. Straffen ble seks måneders utestengelse.

Etter å ha sonet sin straff, gjorde Ullrich comeback for Team Bianchi. Ullrich kjempet lenge med Lance Armstrong om seieren i 2003-utgaven av Tour de France, men måtte til slutt ta til takke med andreplass.

I oktober 2003 gikk han tilbake dit han startet - til Team Telekom, som nå har skiftet navn til T-Mobile. Motivet for akkurat dette klubbskiftet er selvfølgelig Tour de France.

T-Mobile stiller med et sterkt lag i TdF, men dessverre ble Alexander Vinokourov skadet i et ritt tidligere i sommer. Vinokourov ble nummer tre i fjorårets TdF, og var tiltenkt en nøkkelrolle i Ullrichs kamp mot Lance Armstrong.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere