Storbritannia stålsetter seg i starten av denne uka for å møte en varme de aldri har opplevd tidligere. Førstkommende tirsdag er det ventet en ny rekordtemperatur på utrolige 42 varmegrader.

– 42 mulige grader for East Midlands. Jeg kan fortsatt ikke fatte at varmerekorden i Storbritannia vil bli slått mandag, og nok en gang på tirsdag med to-tre grader. Dette burde rett og slett ikke skje, skriver BBCs meteorolog Simon King på Twitter.


Det meteorologiske instituttet i Storbritannia slo alarm allerede i slutten av forrige uke ved å sende ut et rødt farevarsel, noe som enkelt og greit betyr at varmen er så ekstrem at det kan være fare for liv og helse.

Janna Helene Austegard Brekke er en av flere nordmenn som er i Storbritannia nå. Grimstad-kvinnen studerer på London School of Economics, og gir en førstehåndsrapport på hvordan det er å oppholde seg under slike ekstreme temperaturer om dagen.

Les også: Klimaekspert advarer om hetebølgen i Europa: – Kan også ramme Norge

– Det merkes aller mest i leiligheten, fordi vi har ikke vifte eller aircondition. De siste dagene har det vært veldig varmt hjemme, spesielt på kjøkkenet og når man skal sove. Derfor har jeg ikke vært hjemme så mye i det siste. Å holde meg hjemme er noe av det verste jeg kan gjøre, sier Brekke på telefon til Nettavisen fra London.

Hennes andre «hjem» de siste dagene har vært universitetsområdet på grunn av en viktig årsak.

– Selv om det ikke er undervisning nå, så er skolen åpen hele sommeren. På campus er det alltid godt og kjølig, så her merker vi ikke varmen noe særlig, legger 23-åringen til, som har studert i London i snart ett år.

– Alt britene snakker om

Brekke har lite briter i sin omgangskrets, siden hun tar en master i internasjonal politikk med studiekolleger fra alle verdens hjørner, men hun er krystallklar på en ting.

– Hetebølgen er det eneste britene snakker om akkurat nå. Det er overalt. I mitt studiemiljø snakker vi også en del om dette, men med internasjonale studenter blir snakk om klimaendringer og at slike hetebølger kan bli den nye realiteten. Denne situasjonen er ekstrem og ekstraordinær, sier Grimstad-kvinnen.

– Hvilke forholdsregler tar du i denne varmen?

– Å oppsøke campus eller et annet sted med aircondition er en av dem. Jeg prøver også å holde meg unna «tuben», altså offentlig transport. Der er det ille, siden er enda varmere enn ute. Da går jeg heller til skolen, noe som tar meg litt mindre enn en time. Det er åpenbart at man skal drikke mye vann, svarer Brekke.


– Er det første gang du opplever såpass ekstreme temperaturer?

– Jeg har bodd i Arizona i USA og i Ghana, så jeg har opplevd lignende tidligere. Det føltes imidlertid ikke så ille da, siden vi hadde god tilgang til muligheter for å oppholde oss i vann, forteller studenten.

– Har du vurdert å rømme England for å komme tilbake til et kjøligere Norge?

– Jeg skulle gjerne ha reist tilbake til Norge, men billettene er så dyre nå med tanke på at det er flystreik. Jeg vurderte å dra sørover til Brighton for å bade i sjøen, men der er det helt stappa nå, påpeker 23-åringen.

– Tirsdag skal bli den varmeste dagen. Hvordan skal du møte den dagen?

Jeg setter meg på skolen eller på en café. Jeg vil nok være ute litt også, men holder meg unna områdene med mye folk, sier Brekke.

Liste over tiltak

De siste dagene har britiske myndigheter gått ut med flere tiltak som de ber innbyggerne om å følge.

– Ta vare på utsatte venner, familier og naboer. Det kan være de som har utfordringer med å holde seg kjølig og hydrert. Dette gjelder spesielt eldre personer, personer med underliggende sykdommer og personer som lever alene, skriver helsemyndighetene på regjeringens nettsider, etter å ha utstedt en nivå 4-advarsel som betyr «en nasjonal nødsituasjon».

Og det blir lagt til:

– Hold deg kjølig innendørs ved å lukke gardinene på rommene som har utsikt til sola, og unngå fysisk aktivitet. Hold deg også borte fra sola mellom klokken 10.00 og 15.00., er noe av det som står å lese.

Regjeringen opplyser også at de vil fortsette å overvåke situasjonen nøye.

– UK Health Security Agency (UKHSA) vil følge med på alt av sykdommer som kan oppstå i varmen, og vi skal fortsette å beholde den tette dialogen med Met-kontoret, NHS og andre departementer for å vurdere ringvirkningene av varmen.

Ruster opp nødetatene

Det har blitt meldt at flere skoler vil kun praktisere en halv dag eller stenge helt. Det britiske jernbaneverket ber folk om å ikke ta toget, hvis det ikke er «svært nødvendig». Togene vil nemlig kjøre med begrenset hastighet, fordi den ekstreme varmen kan påvirke togskinnene, og sette jernbane-infrastrukturen under et «eksepsjonelt stress», skriver jernbaneverket i en uttalelse, ifølge BBC.

Etter et krisemøte i regjeringen forrige lørdag ble det bestemt at nødetatene skal ruste opp de neste dagene, for å møte ekstremvarmen som kan koste liv og helse. BBC opplyser at ambulansetjenesten i London forventer opp mot 8000 telefoner på mandag og tirsdag, noe som er langt over en travel dag på rundt 5500 telefoner. Folk bes derfor om å følge tiltakene fra myndighetene, og ikke bli «overmodig» de neste dagene.

– I dette landet er vi vant til å bruke varme dager som en mulighet til å gå ut og leke i solen. Dette er ikke et sånt type vær, sier Penny Endersby, som er sjefen i det britiske meteorologiske institutt.

Har skapt reaksjoner

Under krisemøtet til regjeringen kom det imidlertid en del uttalelser som har fått flere til å stusse. Visestatsminister Dominic Raad oppfordret til bruk av solkrem, og at folk holder seg hydrert og unna solen i de varmeste periodene.

– Vi burde nyte solskinnet. Og vi burde være motstandsdyktige nok til å håndtere noe av presset som vil oppstå, sa Raad til Sky News.

Les også: Advarer nordmenn på ferie: Her kommer hetebølgen

Han mente at det ikke var noen grunn til å stenge skolene mandag og tirsdag, når hetebølgen er ventet å nå toppen.

Sjefen for fagorganet for ambulansearbeidere i Storbritannia, Tracy Nicholls, reagerte raskt på visestatsministerens uttalelser.

– Det er ikke en vanlig hete som man kan beskytte seg mot med solkrem. Dette er alvorlig hete som faktisk kan forårsake dødsfall, sa Nicholls.