Gå til sidens hovedinnhold

Janne Jemtland-drapet: - Det med Tinder-kontoen var dråpen

Drapet på Janne Jemtland:

Janne var ganske fyra opp og forbanna. Det var nok det med Tinder-kontoen som var dråpen, sier den drapstiltalte ektemannen til Janne Jemtland.

Skuddet som drepte Janne Jemtland, gikk av under et basketak etter en meget opphetet krangel. Det var Jemtland som truet ham med våpenet, hevder ektemannen.

Les mer: Ektemannen hevder Janne Jemtland truet ham med våpenet før det gikk av

– Vi har tatt ut tiltale for drap, han påstår at dødsfallet skyldes et uhell. Vår oppfatning framgår av gjerningsbeskrivelsen i tiltalen, sa aktor, statsadvokat Iris Storås, da første dag av drapssaken mot Janne Jemtlands ektemann var over.

Ifølge ektemannens forklaring forsøkte han å tvinge skytevåpenet ut av hendene til Janne Jemtland ved å brekke armen hennes oppover, da de begge falt bakover.

Han beskrev en voldsom krangel med kona, Janne Jemtland, som startet på soverommet drapsnatten, og som endte med at de begge sto på trappa utenfor huset i Brumunddal i bare undertøyet.

Janne Jemtland pekte på ham med skytevåpenet hun hadde i nattbordsskuffen og truet med å trekke av, ifølge forklaringen hans. Da han forsøkte å avverge situasjonen, skal de ha falt bakover og skuddet gått av.

– Da sier det pang. Jeg skjønner ikke hva som skjer. Det er uvirkelig, sa den 47 år gamle tidligere fremmedlegionæren da han innledet sin forklaring i Hedmarken tingrett mandag.

Var sterkt beruset

En halvtime tidligere natt til 29. desember i fjor hadde de to gått ut av drosjen hjemme på gårdsplassen, sterkt beruset etter flere timers festing med mye alkohol. Tiltalte forklarte selv at han hadde blitt svært full, og at kona hadde kjeftet på ham for å ha brakt skam over familien med sin oppførsel.

Stemningen hadde ifølge forklaringen hans endret seg fra å være «kjempehøy» og «topp» under festen til å bli svært hissig etter at de skulle til å legge seg. Jemtland var spesielt sint fordi tiltalte noen dager før hadde opprettet en Tinder-konto. Hun følte seg sveket, framholdt han.

– Janne var ganske fyra opp og forbanna. Det var nok det med Tinder-kontoen som var dråpen. Jeg opprettet en profil av ren nysgjerrighet, men Janne beskyldte meg nærmest for å ha vært utro mot henne. Hun sa jeg var en dritt og ville ha meg ut av soverommet, sa 47-åringen.

Nekter straffskyld

Mannen nekter straffskyld for forsettlig drap, fordi han mener dødelige skuddet – som traff Jemtland i midt i pannen – ble avfyrt ved et uhell i basketaket som fulgte ute på trappa. Skuddet skal ha gått av idet de to traff bakken.

47-åringen hevder han hadde latt seg dytte ut av soverommet, falt ned trappa til første etasje og at han videre hadde latt seg presse mot ytterdøra. Han var opptatt av å trekke seg tilbake i et forsøk på å få kona til å roe seg ned, hevder han. At kona etter sigende var svært temperamentsfull og den natten hadde et skarpladd våpen i hånda, var ikke det han var opptatt av før de sto på trappa ute.

Les mer: Sønnen til Janne Jemtland lå i senga da han hørte smell drapsnatten

Detaljert forklaring

I en tidvis svært detaljert forklaring hevdet ektemannen hvordan han i sjokk handlet irrasjonelt da kona lå død i snøen på tunet utenfor parets hus i Brumunddal. Istedenfor å ringe politiet og ambulanse, gikk han og tok seg en dusj, før han hentet søppelsekker og teip, kledde av kona og pakket inn liket. Da det rant blod ut av plastsekkene, fant han bygningsplast som han surret liket i.

– Jeg satte meg ned og tenkte «hva faen skjer nå». Jeg var i sjokk og tenkte at jeg måtte få Janne bort, sa han om tidsrommet umiddelbart etter at skuddet hadde gått av.

Han plasserte liket i bagasjerommet på bilen og fjernet blodspor fra snøen på gårdsplassen. Han bekreftet også at han tok på seg hansker og vasket våpnene, og at han senere kvittet seg med konas telefon. Våpenet ble skjult i skogen på Vangsåsen i Hamar.

Forklaringen avviker fra de øvrige bevisene på punktet om når og hvordan kona døde. Rettsmedisinerne har kommet til at Jemtland var i live to-tre timer etter at skuddet gikk av. Da hun døde, var det av drukning.

Det stemmer dårlig overens med ektemannens forklaring om at han hadde kona liggende død i bagasjerommet til langt ut i neste dag før han dumpet henne i Glomma.

Les mer: Slik var de dramatiske dagene etter at Janne ble drept

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?