RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Januar-rally revisited?

Sist oppdatert:
Fjerdekvartalsresultatene begynner å komme for alvor denne uken på Oslo Børs, men det er neppe her et januar-rally i siste liten kommer fra. Les hva uken kan innebære i aksjemarkedet
Året har ikke startet ille for Oslo Børs. Ser man på hovedindeksen har den steget 2,05 prosent i januar, mens den forrige uke steg 0,61 prosent.

FTSE-100 i London, som ofte blir sett i sammenheng med hovedindeksen på Oslo Børs, har i samme periode falt henholdsvis 0,23 prosent og 0,36 prosent.

Den brede EuroStoxx 50, som følger de 50 største selskapene i landene som deler euroen, falt 0,3 prosent sist uke, mens DAX-indeksen har falt 1 prosent fra nyttår og 0,44 prosent forrige uke.

Heller ikke i USA har det vært noe rally å skrive hjem om.

Dow Jones og S&P er begge ned hele 3,6 prosent så langt i år, mens Nasdaq har falt hele 6,75 prosent. For første gang siden 1977 har de tre første ukene i januar vært negative i USA.

Sist uke falt Nasdaq hele 2,57 prosent mens Dow Jones falt 1,56 prosent og S&P 500 falt 1,41 prosent.

Resultatdrevet fall

Det er resultatene som har fått skylden for fallet i det amerikanske markedet, og dermed dratt med seg europeiske aksjer - hvor resultatsesongen ikke har kommet skikkelig igang.

Men statisikken viser at resultanene fra de amerikanske selskapene har kommet inn bedre enn normalt. 115 selskap på S&P 500 har levert resultat for kvartalet, og 65 prosent av disse har levert bedre enn ventet, 18 prosent har levert på linje med forveningene og 17 prosent har levert dårligere, skriver TheStreet.com.

Normalt er 59 prosent over konsensus, 21 prosent på line og 17 prosent under.

Forventningene til de 150 selskapene som leverer denne uken kan dermed få markedet til å tendere noe opp.

Norske tall

Tirsdag kommer Guinor Gold Corporation med tall, mens Axxessitt kommer onsdag. Mens Axxessitt har skuffet, er det forventninger om at de vil kunne levere sterke utsikter for 2005 og vise at trenden har snudd. Guinor kan ha dratt nytte av kraftig oppgang i gullprisen. Guinor og Axxessitt har henholdsvis steget 6,47 prosent og 19,55 prosent i år.

Tandberg Storage kommer også onsdag, og markedet vil forvente å høre mer om utviklingen til selsakpets prosjekter innenfor lagring. Aksjen har steget 1,48 prosent siden nyttår.

Nordic American Tanker kommer også onsdag, noe som kan lage støtte for Frontline som leverer tall senere, mens Software Innovation og Visma kan gi videre føringer for IT-markedet neste
kvartal.

Torsdag leverer Norman resultatene, som er ventet å komme inn greit. Selskapet delte ut ekstra penger i utbytte til eierne like før jul. Det kan bety at de følte seg sikre på gode tall for fjerdekvartal. Norman-aksjen har steget 3,13 prosent så langt i år.

Rieber & Søn, mest kjent for Toro-suppe, leverer tall torsdag men varslet tidligere i år om skuffende resultater. Oslo Børs legger også frem tall torsdag, sammen med Norsk Vekst og Otrum.

Rieber har falt 3,57 prosent i år.

Med andre ord: den norske resultatsesongen har startet men ikke vent at overraskelser herifra skal igangsette et videre rally på Oslo Børs.

Energi i vinden

Det er energi som driver Oslo Børs. Sist uke steg Statoil og Hydro henholdsvis 0,52 prosent og 1,56 prosent. Siden årsskiftet har Hydro lagt på seg 2,31 prosent mens Statoil har vokst 1,05 prosent.

Telenor steg 1,28 prosent forrige uke, mens siden nyttår har aksjen vært riktig sprek: aksjen har steget 8,18 prosent.

Fast steg 5,07 prosent forrige uke, mens den så lang i år har steget 9,85 prosent. Noe annet har det da vært for Frontline som har falt 6,98 prosent sist uke mens den så langt i år har steget 3,9 prosent. Orkla, som kjemper om Elkem, falt 0,25 prosent sist uke og har falt 1 prosent siden nyttår.

En annen viktig aksje er DNB Nor. Aksjen har falt 2,11 prosent
sist uke, mens den fra nyttår nesten har ramlet 3 prosent.

Kjedelig har det også vært for Tandberg som sist uke falt 2,47 prosent mens den for året har falt hele 8,31 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere