RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Janukovitsj anklages for blodbad av egne partikolleger

Samtidig har Ukrainas fungerende påtalemyndigheter utstedt arrestordre mot både landets avsatte innenriksminister, Oleksandr Klimenko, og landets tidligere riksadvokat, Viktor Psjonka.
Samtidig har Ukrainas fungerende påtalemyndigheter utstedt arrestordre mot både landets avsatte innenriksminister, Oleksandr Klimenko, og landets tidligere riksadvokat, Viktor Psjonka. Foto: Baz Ratner (NTB7Scanpix)
Sist oppdatert:

Kiev (NTB-AFP): Partiet til Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj anklager sin leder for å ha gitt ordre som førte til at nærmere 80 mennesker ble drept i Kiev.

– Ukraina ble forrådt. Alt ansvar for dette ligger hos Janukovitsj og hans nærmeste medarbeidere, heter det i en uttalelse fra Regionspartiet.

Det var søndag uklart hvor Janukovitsj befant seg.

Lørdag ble det meldt at han hadde dratt til den østlige byen Kharkiv. Det kom også meldinger om at han hadde forsøkt å dra fra landet.

Selv har Janukovitsj uttalt at han fortsatt anser seg som landets legitime leder, og at han akter å bli i Ukraina.

Han kaller de politiske omveltningene for et kupp.

Arrestordre på flere statstopper

Ukrainas nasjonalforsamling fortsetter å vedta reformer i et rasende tempo for så fort som mulig å få en styringsdyktig regjering på plass i landet.

Innen tirsdag vil avtalen om Ukrainas nye samlingsregjering være på plass, lovet den nye lederen for nasjonalforsamlingen i Kiev, Oleksandr Turtsjninov, søndag.

– Dette er en prioritert sak, understreket han da han talte til de folkevalgte.

Nasjonalforsamlingen fulgte opp med å stemme ja til et forslag om at Turtsjninov inntil videre overtar presidentens fullmakter.

Dagen før ble president Viktor Janukovitsj avsatt av den samme forsamlingen.

Timosjenko-alliert

Turtsjinov er en nær alliert av tidligere statsminister Julia Timosjenko, som lørdag slapp ut av fengsel – også det etter et vedtak i nasjonalforsamlingen.

Ett av de andre forslagene som ble fremmet søndag formiddag, var at Janukovitsjs luksuriøse bolig utenfor Kiev fra nå tilhører staten. Forslaget ble vedtatt med stort flertall.

Det ble også vedtatt å avsette utenriksminister Leonid Kozhara, som har vært en av Janukovitsjs nærmeste støttespillere.

Arrestordre

Samtidig har Ukrainas fungerende påtalemyndigheter utstedt arrestordre mot både landets avsatte innenriksminister, Oleksandr Klimenko, og landets tidligere riksadvokat, Viktor Psjonka.

Som innenriksminister ble Klimenko anklaget for å ha hovedansvaret for at opprørspoliti brukte våpen mot demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev.

Politiet jobber nå med å få iverksatt en etterforskning mot Ukrainas tidligere maktelite. Etterforskningen skal avsløre «alvorlige forbrytelser som er begått mot det ukrainske folket, deriblant forbrytelser begått av tidligere statsledere», opplyste Ukrainas nye fungerende innenriksminister, Arsen Avakov, under møtet i nasjonalforsamlingen søndag. (©NTB)

Ukrainas utenriksminister avsatt av de folkevalgte

Ukrainas utenriksminister Leonid Kozhara er avsatt av nasjonalforsamlingen i Kiev.

Kozhara er en av ekspresident Viktor Janukovitsjs nærmeste allierte.

Lørdag ble Janukovitsj avsatt av den samme nasjonalforsamlingen.

En demonstrant utenfor boligen til Ukrainas president Viktor Yanukovich.

Leter etter bevis for Janukovitsjs forbrytelser

Ukrainske journalister leter for fullt etter bevis for korrupsjon og maktmisbruk på den overdådige eiendommen til president Viktor Janukovitsj, som søndag ble tilbakeført til staten.

«Horder av journalister» var på eiendommen utenfor hovedstaden Kiev til langt utpå kvelden lørdag, ifølge avisa KyivPost.

Det de fant, ble betegnet som en skattkiste. Store mengder dokumenter lå strødd i presidentens båthus. En del var dumpet i Kievsjøen like ved, og ble hentet opp av dykkere.

Ikke bare journalister, men også andre ukrainere, ønsker å se eiendommen med egne øyen. Søndag dannet det seg kilometerlange køer med biler på veien som fører til residensen, som ligger få mil nord for Kiev.

Eiendommen tilhørte på 1900-tallet den ukrainske staten, men ble relativt nylig omgjort til Janukovitsjs privatbolig. Søndag vedtok nasjonalforsamlingen at den igjen skulle overføres til staten.

Brente papirer

Noen av papirene som Janukovitsj har etterlatt seg, var forsøkt brent, ifølge NRK s reporter som besøkte eiendommen lørdag. Da var ukrainske journalister allerede i gang med å gjennomgå regninger, giroer og etterretningsrapporter.

– Det beviser at Janukovitsj var korrupt, og at han kjente til volden mot kritiske journalister, sa en av nyhetsjegerne til NRK.

Papirene dokumenterer transaksjoner for mange millioner kroner, ifølge KyivPost. Presidenten skal blant annet ha bestilt interiør til et «te-rom» for 14 millioner kroner.

Blant papirene ble det også funnet bilder av gravejournalisten Tetjana Tsjornovil og bilen hennes. Hun brøt seg inn på den tungt bevoktede eiendommen i fjor for å dokumentere presidentens hemningsløse pengebruk. Noen måneder senere ble hun overfalt og banket opp av ukjente gjerningsmenn.

Ukrainske journalister leter for fullt etter bevis for korrupsjon og maktmisbruk på den overdådige eiendommen til president Viktor Janukovitsj.

Dyrehage

Opposisjonen i Ukraina inviterte i helgen vanlige innbyggere til å besøke Janukovitsjs gigantiske eiendom utenfor Kiev. Meningen var at folk med egne øyne skulle få se resultatet av det som antas å ha vært massiv korrupsjon.

På eiendommen er det greske søyler, små bruer, en golfbane, landingsplass for helikopter og en privat dyrehage.

I tillegg hadde presidenten et eget museum med sovjetiske militærkjøretøyer. For å være sikker på å spise sunt, hadde han startet gårdsdrift med kuer, sau og geiter på eiendommen.

– Jeg er i sjokk. I et land med så mye fattigdom, hvordan kan én person ha så mye? Han må være sinnssyk, sa pensjonisten Natalja Rudenko da hun besøkte området.

Mange av de besøkende lot seg fotografere i de luksuriøse omgivelsene. Andre tittet inn gjennom vinduene for å få et glimt av det påkostede interiøret.

Bilde av presidentpalasset hvor Viktor Yanukovich holdt hus.


Russisk badehus

Fikk Janukovitsj gjester, kunne han ta dem med til sitt russiske badehus, eller til den flytende festsalen utformet som en britisk gallion.

– Jeg vil også ha et sånt sjørøverskip, sa en fem år gammel gutt som lørdag kikket på den flytende festsalen sammen med moren sin. – Slapp av, vi har allerede kapret denne, svarte hun.

I dyrehagen er det angivelig flere utrydningstruede dyrearter. Ifølge nyhetsbyrået Reuters virker det som presidenten har hatt en særlig forkjærlighet for struts. Et stort antall struts i ulike farger og størrelser tripper rundt på eiendommen.

Janukovitsj begynte å bygge residensen etter at han ble valgt til president i 2010. Lønnen hans som president har ligget rundt 600.000 kroner i året, ifølge ukrainske myndigheter.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere