*Nettavisen* Nyheter.

Japan fikk rekordhøyt handelsunderskudd i januar

Tokyo (NTB-AFP): Japan fikk rekordhøyt underskudd på handelsbalansen med utlandet i januar. Energiimporten holdt seg høy, mens eksporten ble rammet av den sterke yenkursen og lavere etterspørsel i Europa.

Underskuddet i januar ble på 1.475 milliarder yen eller 105 milliarder kroner, viste tall fra finansdepartementet i Tokyo mandag. Dette er det største tallet siden japanerne begynte å føre statistikk etter dagens regler i 1979.

Ved utgangen av 2011 måtte japanerne bokføre sitt første handelsunderskudd for en hel årsperiode på 31 år. - Vi venter at tendensen med underskudd i samhandelen med utlandet vil fortsette til tidlig i 2013, sier økonomen Yuichiro Nagai i selskapet Barclays Capital.

En av hovedårsakene til handelsunderskuddet er katastrofen ved atomkraftverket Fukushima Daiichi øst i Japan 11. mars i fjor. Dette har ført til høyere etterspørsel etter importert energi i form av kull og olje.

Samtidig har etterspørselen etter japanske varer falt i Europa, som sliter tungt med gjeldskrisen. Yuichiro Nagai sier til nyhetsbyrået AFP at han ikke venter noen bedring i situasjonen på de europeiske markedene før mot slutten av 2012 eller tidlig i 2013. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag